Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

Akrep Sokması Nedir Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Akrep Sokması Nedir

Akrep, ülkemizin her yerinde bulunmakla birlikte özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindekiler önemlidir. Çünkü bu bölgelerde yaşayan akreplerin zehirleme olasılığı daha yüksektir.

Koyu kahverengi ya da siyah renklidirler. Güneydoğu bölgemizdeki akrepler siyah renklidir. Sekiz bacaklı, iki kıskaçlıdırlar. Boyları 8 eme ulaşabilir. Zehir, kuyrukta bulunur. Daha çok gece ortaya çıkarlar. Bu nedenle kamp yapılırken dikkat etmekte fayda vardır. Taş altlarında, kuru otların içinde, ağaç kabuklarının altlarında bulunabilirler.

Akrep zehri, hücresel düzeyde etki göstererek sinir hücrelerinin aşırı uyarılmasını sağlar. Sokulan yeri emmek hatalı bir davranıştır. Akrep zehrinin hızla kana karışmasını sağlar. Zehirlenme daha hızlı gelişir. Çocuk ve yaşlılar akrep zehrinden daha fazla etkilenir.

Akrep Sokması Belirtileri 

Akrebin soktuğu yerde ağrı, yanma, kızarıklık, karıncalanma, uyuşukluk görülür. Şişlik oluşabilir. Sokulan yere dokunulduğunda ağrı artar. Zehrin gücü ve miktarına bağlı olarak belirtiler de değişir. Tansiyon yükselmesi ya da düşmesi, çarpıntı, kas titremesi, kasılmalar, panik hali, terleme, tükürük artışı, görme bozuklukları, felç, akciğerde sıvı birikmesi, koma ve ölüm görülebilir.

Akrep Sokması Tedavisi

Akrebin soktuğu bölge sabunlu suyla yıkanır, soğuk uygulama yapılır ve hastane acil servisine başvurulur. Akrep yakalanmışsa mutlaka getirilmelidir. İşınlan kişinin acil olarak sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiği için akrebin yakalanması beklenmemelidir. Akrebin türünün tedavi aşamasında önemli olması nedeni ile evde kalanlar akrebi arayıp yakalamalıdır. Akrebin yakalanması için evde kalın eldiven, boş kavanoz ve uzun cımbız bulundurulmalıdır. Eğer akrep yakalanamıyorsa mümkünse fotoğrafı çekilerek sağlık merkezine iletilmelidir.

Acil müdahale gerektirir. Akrep antiserumu uygulanır. Diğer tedaviler belirtilere yöneliktir. Tansiyon yükselmesi halinde tansiyon düşürücüler, örneğin nitroprusid serum içinde verilir. Kasılmalar varsa diazepam kullanılır. Ağrı tedavisi için aspirin, asetaminofen, ibuprofen gibi ağrı kesiciler verilir. Solunumu bozabileceği için uyuşturucu veya narkotik ağrı kesiciler kullanılmamalıdır. Bu tedavilerden sonra tetanos aşısı yapılır.

Akrep Sokması Uygulanacak Diyet

Hasta eğer tükürüğünü yutmakta zorlanıyorsa su veya gıda alımı için zorlanmaması daha yararlıdır, akciğere kaçabilir.

Akrep Sokması Yapılması Gerekenler

Eğer akrebin vücutta gezindiği hissedilirse ve fark edilirse paniğe kapılmadan yavaşça ittirilmesi, hızla darbe vurulmaması önerilir. Hızlı darbe akrebin öldürülme tepkisine ve sokmasına neden olur.

İşınlan bölge sabun ve bol suyla yıkanır. Özellikle akrep sokmasının ilk iki saati içinde zehrin yayılmasını azaltmak için bu bölgeye buz uygulaması yapılır. Buz uygulaması ayrıca ağrının azalmasını da sağlar. İşınlan bölge kalp hizasından daha aşağıda tutularak zehirli kanın vücuda yayılım hızı azaltılır.

Sakin, mümkün olduğunca az hareketli ve sessiz kalmaya çalışarak stresin hareketin kan dolaşımını hızlandırmasına ve zehrin daha fazla yayılmasına engel olunur. Eğer akrep bulunan bir bölgede yaşanıyorsa, ev veya bahçede taş, tuğla, çöp kutusu, pano, tezek gibi akrebin sevdiği ortamlar kalın eldivenler giyilerek sık sık kaldırılarak kontrol edilmelidir. Ev içinde gereksiz eşya ve özellikle de odun kesinlikle depolanmamalıdır. Çimler kısa kesilmeli, evin çatısına kadar uzayan ağaç dalları varsa budanmalıdır. Bahçede dökülen yapraklar toplanmalı, eve yakın depo, yığın vb olmamalıdır. Evin tabanında veya dış cephesinde akrebin girmesine olanak sağlayacak yarık veya delikler kapatılmalı, tamir edilmelidir. Ev camlarında böcek geçişine imkân vermeyen sineklik olması gereklidir.

Evde kullanılan eşyaların yerden yüksek olması, yatağın yer temasının olmaması gereklidir. Ayakkabı, elbise, eldiven, çorap ve şapka gibi giyecekler mutlaka giyilmeden önce silkelenmeli, içleri çıplak elle kontrol edilmemelidir. Akrep riski bulunan yerleşim yerlerinde çocuklar çıplak ayakla dolaştırılmamalıdır ve bu konuda eğitilmelidir.

Bahçeli bir ortam varsa akrebi besin olarak tüketen tavuk veya ördek gibi hayvanlar beslenebilir. Akreplerin besin kaynağı olan böceklerin uygun böcek öldürücü ilaçlarla ortadan kaldırılması da akreplerin çoğalmasını engeller.

Akrep Sokması Önerilen Besin Takviyeleri

C vitamini: 1.000-2.000 mg/gün alınması zehrin yarattığı tahribata karşı yardımcı olur.

Akrep Sokması Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler 

• Akrep sokmalarında öncelikli olarak acilen sağlık merkezine başvurulması gereklidir. Diğer yardımcı destekler müdahale sonrası ev ortamında yapılabilecek rahatlatıcı önlemleri içermektedir. Bu konuda çalışma bulunmamakta, halk arasmda kullanılan bazı yakınmaları azaltıcı işlemlerde kullanılan doğal öneriler bulunmaktadır.
• Bir tatlı kaşığı soğuk pres susam yağı, hindistancevizi yağı veya ayçiçeği yağı yarım bardak suya konup ağız gargarası yapılır ve tükürülür. Zehirlenmeye bağlı aşırı tükürük salgısına karşı yararlıdır. İşınlan bölgeye okaliptüs, çay ağacı veya nane yağı gibi doğal ağrı kesiciler damlatılıp sürülebilir.
• Bir tatlı kaşığı hardal tohumu ezilerek bir çay kaşığı nane yağı ile karıştırılır ve günde 4 defa sokulan bölgeye hafifçe sarılır.
• Beyaz turp rendelenir ve ezilerek tuz ile karıştırılır. Turp yenmesi ve bu karışımın sokulan bölgeye 2-3 defa uygulanması akrep sokmasının yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
• Soğan suyunun sıkılarak sokulan bölgeye kompres yapılması yararlıdır.
• Fesleğen yapraklarının tuzla ovularak sokulan bölgeye sürülmesi ağrıyı hafifletebilir.
• Sarımsak ezilerek sokulan bölgeye sürülür, ayrıca bir tatlı kaşığı sarımsak suyu bal ile karıştırılıp içilir. Sokulma bölgesindeki ağrı ve yanma azalabilir.
• Limon çekirdekleri ezilerek ağrı ve yanmanın azaltılması için sokulan bölgeye sürülür.
• Nane yaprakları ezilerek sokulan bölgeye uygulanır ve günde 2-3 bardak nane suyu içilir.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!