Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sağlık

Apse Nedir Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Apse Nedir

Mikroorganizmaların neden olduğu, vücudun her yerinde görülebilen içi iltihap dolu şişliklerdir. Soğuk apse ve sıcak apse olmak üzere iki çeşidi vardır. Deri ve yumuşak dokularda görülen, sıcak apsedir. Birçok mikroorganizma ile oluşabilmektedir. Ancak apseye en sık neden olan mikroorganizma staphylococcus aureus isimli bakteridir. Deri bütünlüğünü bozan çizikler, yaralanmalar bakterinin vücuda girişine neden olur. Şeker hastalığı, AIDS, şişmanlık gibi hastalıklar, uyuşturucu kullanımı, kortizon tedavisi ve hemodiyaliz tedavisi gibi durumlar vücut direncini düşürerek apse oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Soğuk apse ise verem (tüberküloz) basili ile meydana gelir. Kemik, eklem ve lenf bezlerindeki apselerdir. Ağrı ve sıcaklık artışı olmadığı için soğuk apse olarak isimlendirilir.

Bakteri vücuda girince çoğalmaya başlar. Beyaz kan hücreleri bakterilerle savaşa girerek iltihabı yok etmeye çalışır. Bu savaş esnasında çeşitli maddeler salgılayarak diğer bağışıklık sistemi hücrelerinin de bu bölgede toplanması sağlanır. Bakteri ile savaş yapılırken normal hücreler de salgılanan maddelerden hasar görür. Bu süreç sonunda iltihabi yanıt meydana gelir.

Apse Belirtileri 

Şişlik, ağrı, kızarıklık ve sıcaklık artışı görülür. Sert olan şişlik bir süre sonra yumuşamaya başlar. Apsenin yumuşamasına, halk arasında olgunlaşma denmektedir.
Soğuk apse ise tüberküloz basili ile meydana gelir. Kemik, eklem ve lenf bezlerindeki apselerdir.

Apse Tedavisi

Steril ortamda hekim tarafından uygulanan, insizyon denilen küçük bir keşi ile iltihap boşaltılır. Bu işlemin doktor tarafından boşaltılması, uygun, olgunlaşmış, yani iyice yumuşamış abseye yapılması gereklidir.

Antibiyotik tedavisine başlanır. Antibiyotiklerin etkili olabilmesi için apse içindeki iltihap mutlaka boşaltılmalıdır. Gerekli pansumanlar hekim önerisine göre yapılmalıdır. Bu dönemde keşi yapılan apse bölgesi ıslatılmamalıdır.

Apse tedavi edilmezse ya da yeterli tedavi uygulanmazsa çevre dokulara, kan dolaşımı yoluyla iç organlara, hatta beyne ulaşabilir. Bu durumda tedavi zorlaşır. Ayaktan tedavisi mümkün olmaz, hastanede yatarak tedavi gerektirir. Genital bölgede çıkan apsede hasta utandığı için hekime başvurmaz. Apse mutlaka ciddiye alınmalıdır. Mikroorganizmanın kana karışması ve iç organlara ulaşması halinde ölüm bile görülebilir.

Apse Uygulanacak Diyet

İşlenmiş et ürünleri, konserve gıdalar, inek sütü, işlenmiş karbonhidrat içeren gıdalar (beyaz ekmek, tatlılar, kola, gazoz gibi içecekler) bağışıklık sisteminin çalışmasını olumsuz etkilediği için sınırlı tüketilmelidir. Bol su içilmesi, sebze sularının günde bir bardak içilmesi toksinlerin atılması ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için çok yararlıdır. Meyve ve sebze tüketilmesi de yararlıdır. Vücudunun bir bölgesinde sık tekrarlayan apse yakınmaları olan kişilerin günde bir küçük kâse (150- 200 gram) taze veya dondurulmuş böğürtlen, dut ve çilek gibi gıdaları tüketmesi yararlıdır. İki hafta süreyle eşek sütünün tüketilmesi bağışıklık sisteminin desteklenerek apsenin iyüeşme hızını artırabilir.

C vitamini ve Bromelain gibi doğal bileşenlerden zengin olan ananas, apse ve enfeksiyona karşı yararlı olup günde 200-250 ml (bir su bardağı) olgun ananas meyvesi suyunun 2 haftalık kür olarak tüketilmesi yararlıdır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında, diş eti sorunlarında da yararlıdır.

Apse Yapılması Gerekenler

Apse ciddi bir enfeksiyon olması nedeni ile 7-10 günlük sürede mümkün olduğunca dinlenilmesi, aktif çalışmak zorunda isek çalışma temposunun azaltılması, gece 7-8 saatlik düzenli ve yeterli bir uyku alınmasına dikkat edilmesi gerekir. Uyku, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması ve vücudun zararlı mikroplarla savaşması için kendisini yenilemesi açısından yararlıdır. Alkol ve sigara tüketiminin kesilmesi apsenin iyileşmesini hızlandırır.

Apse Önerilen Besin Takviyeleri

C vitamini: Günde 3 kez 500-1.000 mg alınması önerilir.
A vitamini: 1 hafta süreyle günde 50.000 IU alınması önerilir.
Çinko: Günde 30 mg alınması önerilir.269

Apse Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler 

• Papatya, lavanta, çay ağacı, adaçayı, bergamot, kekik, biberiye, fesleğen, okaliptüs uçucu yağları ile kompres şeklinde uygulama yapılır. Hassas ciltler için genellikle papatya ve adaçayı yağı önerilir. Adaçayı ile hazırlanacak olan çaydan da kompres şeklinde uygulama önerilir veya bir pamuk yardımıyla çıban veya apse üzerine sürülür.
• Çay ağacı yağı (Tea tree oil): Melaleucaalternifolia bitkisinden elde edilen uçucu yağın günde 2-3 kez sürülmesi önerilir.269 Ayrıca sabahları su dolu küvete birkaç damla uçucu yağ eklenebilir. Banyoda kalma süresi 10-15 dakikadır.
Apse için karışım yağ-1:
• 10 mİ jojoba yağı
• 4 damla çay ağacı uçucu yağı
• 3 damla bergamot uçucu yağı
• 3 damla lavanta uçucu yağı
Karışım hazırlanır, yumuşak bir ped ile cilde sürülür.
Apse için karışım yağ-2:
• 2 mİ okaliptüs uçucu yağı
• 100 mİ su
Karışım hazırlanır ve kompres şeklinde yumuşak bir ped ile uygulama yapılır.

LAPA HAZIRLAMA VE KOMPRES ŞEKLİNDE UYGULAMALAR

Hidrastis yara lapası: Toz halde 1 yemek kaşığı hidrastis kökü yumurta akı veya su ile lapa haline getirilir. Günde 2-3 kez çıban veya apse üzerine uygulama yapılır ve bandajla üzeri kapatılır.
Keten tohumu lapası: Keten tohumu veya yulaf ezmesi lapa haline getirilir içine birkaç damla çay ağacı yağı ilave edilir ve kompres şeklinde uygulama yapılabilir.
• Bir bez kesenin 1/3 une keten tohumu konur ve kesenin ağzı kapatılıp, kısa bir süre su içinde kaynatılır. Keten tohumları şişince sudan çıkarılıp fazla suyu sıkılır ve vücudun dayanabileceği sıcaklıkta çıban veya apse üzerine kompres yapılır.
• Bir başka uygulamada 30-50 gram keten tohumu yeteri miktar ılık su içinde lapa haline getirilir, lapa ılık haldeyken tülbent arasına konur ve ılık kompres yapılır.
• Çemenotu tohumu lapası: 50 gram çemen 1 litre ılık su içinde şişmeye bırakılır, bir bez yardımıyla kompres yapılır.
Meşe kabuğu kompresi: 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış meşe kabuğu 3 su bardağı su ile kaynatılır ve ateşten alınıp 5 dakika demlendirilir. Yumuşak bir bez vasıtasıyla günde birkaç kez kompres yapılır.
• Kompres uygulamalarında müsilaj bakımından zengin olan ebegümeci ve hatmi yaprakları bir tülbent arasında deri üzerine kompres yapılır.
Kudret narı: Olgun meyveler bir şişe zeytinyağı içine konur ve 15 gün bekletilir. Yağ içindeki meyveler ezilir ve hazırlanan yağlı karışım çıban üzerine günde 2-3 kez sürülür.
• Gece yatmadan önce bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş böğürtlen yaprağı konup 10 dakika demlendikten sonra bir limonun suyunun eklenmesi, bir çay kaşığı bal ile tatlandırıl- ması çok faydalı olup 2 hafta tüketilmelidir.
• Günde 2-3 fincan ekinezya çayının apse iyileşene kadar içilmesi bağışıklık sistemini destekler. 8 haftadan uzun kullanılmamalıdır.
• İki tatlı kaşığı amberbaris (diken üzümü) suyu, bir tatlı kaşığı meşe ağacı tozu, bir tatlı kaşığı ufalanmış kara üzüm kökü ve bir tatlı kaşığı ekinezya kökü iki su bardağı kaynayan suya eklenir ve 10 dakika kaynatıldıktan sonra 3-4 saat bekletilir. Daha sonra süzülerek apseli cilt bölgesi veya yüze günde 3 defa sürülür.
• Sıkılmış yarım limon suyunun içine iki diş sarımsak katılır ve iyice ezilerek karıştırılır. Daha sonra apsenin üzerine sürülür. İlk önce biraz yanma hissi olabilir. Her ikisinin de enfeksiyona karşı iyileştirici yararı vardır.
• Kurutulmuş ve toz haline getirilmiş portakal kabuğu ile taze sıkılmış aloe vera yaprağında bulunan jel iyice karıştırılır ve cilt apsesinin üzerine sabah-akşam sürülerek 2-3 günlük uygulama yapılır.
• Bir tatlı kaşığı hintyağı na bir tatlı kaşığı zerdeçal kökü karıştırılarak cilt apsesinin üzerine maske gibi sabah-akşam uygulanması, yarım saat beklenmesi, bir hafta süreyle uygulanması yara iyileşmesini hızlandırır.
• Bir tatlı kaşığı aloe vera jeli ve bir tatlı kaşığı zerdeçal kökü tozu karıştırılıp apsenin üzerine temiz bir bez ile sarılır ve gece boyunca bekletilir, 3-4 gün süresince tekrarlanır.
• Bir tatlı kaşığı hintyağı, yarım tatlı kaşığı zerdeçal kökü tozu ve yarım tatlı kaşığı ufalanmış tespih ağacı yaprağı karıştırılarak apseli bölgeye sabah ve akşam sürülür. Uygulama iyileşene kadar devam ettirilir.
• İyice ezilmiş taze çemenotu yaprakları cilt apsesi üzerine uygulanarak kuruyuncaya kadar beklenir. Sonrasında temiz bir bez sıcak suyla ıslatılır ve cildin üzerindeki ezilmiş yapraklar temizlenir.
• Çiğ patates ve çiğ domates rendelenir, iyice birbirine karıştırılacak şekilde ezilir. Sonrasmda da cilt apsesi üzerine uygulanır. Her ikisinin de iltihabi süreci geriletmede, iyileşmeyi hızlandırmada yararı vardır.
• Ağız içi ve diş apselerinde papatya çayının günde 3-4 defa gargara yapılarak içilmesi faydalıdır. İçine propolis konmasıyla karışımın faydası daha da artar.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!