Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yeni Türk Edebiyatı

Cumhuriyet Döneminde Yazılan Postmodern Romanlar Hakkında Bilgi

Cumhuriyet Döneminde Yazılan Postmodern Romanlar Hakkında Bilgi 

Edebi akımlar Türk edebiyatında Batı edebiyatında olduğu gibi akımla­rın düşünsel arka planıyla doğrudan bağlantılı değildir. Bu sebeple Türk edebi­yatında modernist ve postmordenist metinler hemen hemen aynı zamanda Türk edebiyatında ortaya çıkar. Türk romanı yanlış batılılaşma, Doğu-Batı çatışması/ sentezi ve sonrasında uzun yıllar toplumsal gerçekçilik merkezli romanların hâ­kimiyetinde kalmıştır. Her ne kadar Servet-i Fünun romancıları ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi estetiğin ön planda olduğu sanatçılar da eserler verse de popüler edebiyatın sesi daima daha fazla çıkmıştır.

Oğuz Atay’ın 1972 yılında yayımlanan Tutunamayanlar adlı romanı Türk edebiyatında postmodern özellikler taşıyan ilk romandır. Eser, ilk modernist ro­man olarak kabul edilmiştir. (Ecevit, 2002: 86) Bir çelişki gibi dursa da Tutu­namayanlar, postmodern değil, ilk modernist romandır. Atay’dan sonra Yusuf Atılgan da benzer şekilde modernist ürünler ortaya koyar. Postmodern romanlar 80 sonrasında yazılmaya başlanır.

Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm; Bilge Karasu’nun Gece; Orhan Pamuk’un Kara Kitap, Yeni Hayat, Benim Adım Kırmızı; Hilmi Yavuz’un Fehmi K ’nın Acayip Maceraları; Pınar Kür’ün Bir Cinayet Romanı, Haşan Ali Totaş ‘m Gölgesizler, Kayıp Hayaller Kitabı, Bin Hüzünlü Haz; İhsan Oktay Anar’ın Kitab-ül Hiyel, Metin Kaçan’ın Ağır Roman ve Fındık Sekiz adlı kitapları Türk ro­manındaki postmodern romanın öncüleri olarak sayılabilir.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!