
Daha Adil Daha Makul Bir Küresel Ekonomi Mümkün Mü? Kitap Özeti Dani Rodrik


Edebiyat severler Dani Rodrik‘in yazmış olduğu Daha Adil Daha Makul Bir Küresel Ekonomi Mümkün Mü? kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?
Dani Rodrik Daha Adil Daha Makul Bir Küresel Ekonomi Mümkün Mü? Kitap Özeti
“Daha Adil Daha Makul Bir Küresel Ekonomi Mümkün Mü?” 2019 yılında Domingo Yayınevinden çıkan 328 sayfalık bir kitap. “Daha Adil Daha Makul Bir Küresel Ekonomi Mümkün Mü?” kitabı Dünya Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Dani Rodrik tarafından kaleme alınmış. “Daha Adil Daha Makul Bir Küresel Ekonomi Mümkün Mü? Özeti”ne baktığımızda ise ınırların kapatılması ya da Trump tarzı bir korumacılık yerine, ulusal ve küresel yönetişim arasında nasıl ihtiyatlı bir denge kurulabilineceğine ve sonuç olarak nasıl daha adil, daha makul bir küresel ekonomiye ulaşabileceğimize dair uygulanabilir bir yol haritasının anlatıldığını görüyoruz.
Kitaptan Küçük Bir Bölüm
hızlı şekillendi; ekonomik entegrasyon, siyasal entegrasyonun Ötesine sıçradı.
Bunlardan çıkan sonuç, ekonomik güven, toplumsal istikrar ve kültürel kimliklerdeki aşınmaya yönelik kaygıların ana akım siyasi kanallarla engellenememiş olması. Ulusal siyasi yapılar etkin çözümler sunamayacak kadar kısıdı hale gelirken, Avrupa kurumlan da hâlâ bağlılık yaratamayacak kadar zayıf kaldı.
Merkez siyasetin başarısızlığından en çok faydalanan aşın sağ oldu. Fransa’da Ulusal Cephe, Marine Le Pen’in liderliğiyle yeniden canlanıp 2017’deki başkanlık seçimlerinde yaptığı büyük atakla önemli bir siyasi güce dönüştü. Almanya, Danimarka, Avusturya, İtalya, Finlandiya ve Hollanda’da sağcı popülist partiler, Euro etrafında kopan patırtı sayesinde oy oranları artırdılar, hatta bazı durumlarda ulusal siyasi sistemleri içinde iktidar belirler konuma geldiler.
Bu geri tepme sadece Euro Bölgesi’ndeki ülkelerle sınırlı kalmadı. İskandinavya’da neo-Nazi köklerine sahip bir parti olan İsveç Demokratlar, 2017 yılı başında Sosyal Demokratların önüne geçip ulusal ankederde zirveye yükseldiler. Ve elbette Britanya’da Brüksel’e duyulan antipad ve ulusal özerklik arzusu, getireceği ağır sonuçlan hakkında iktisatçılann yaptığı onca üyânya rağmen Brexit’le sonuçlandı.
Aşın sağcı siyasi harekeder tarih boyunca hep göçmen karşıtı hassasiyederden beslendiler. Ancak Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve diğer ülkelere verilen kurtarma paketleri ile Euro’nun sörunlan, bu harekedere taze cephane sağladı.Yaşanan hadiseler, Avrupa projesine duyduklan kuşkuyu onaylar cinstendi. Marine Le Pen’e Euro’dan tek taraflı olarak çekilip çekilmeyeceği sorulduğunda, kendinden emin bir tavırla şunu söyledi: “Başkan olduğumda, birkaç ay içinde Euro Bölgesi diye bir şey muhtemelen kalmayacak.”
Tıpkı 1930’larda olduğu gibi, uluslararası işbirliğinin sağlanamaması, seçmenlerinin ekonomik, toplumsal ve kültürel taleplerine yeterli bir karşılık verme konusunda merkez siyasetçilerin içinde bulunduk-
Dani Rodrik’ in kaleme aldığı Daha Adil Daha Makul Bir Küresel Ekonomi Mümkün Mü? tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.