Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

Dev Gezegen Jüpiter

“Dev Gezegen Jüpiter” ile ilgili yazımızı incelemeye ne dersiniz?

Dev Gezegen Jüpiter

Daha önce hiç Güneş Sisteminin devi Jüpiter’i duydun mu? Onun hakkında neler biliyorsun? O koca gövdesinin altında neler yaşanıyor diye hiç düşündün mü? Gelin hep birlikte dev güzellik Jüpiter hakkında bir şeyler öğrenelim!

Jüpiter, Güneş Sistemindeki 5. Gezegendir ve toplam kütlesi diğer gezegenlerin kütlelerinin toplamından 2 kat daha büyüktür. Jüpiter, Dünya’mızdan tam olarak 11 kat daha geniş bir yüzeye sahiptir ve bizim biricik Ay’ımızın aksine 79 farklı uyduya sahiptir. Bu uydulardan birkaç tanesi o kadar özel görünüşlere sahiptir ki adeta küçük çaplı birer Satürn olarak görünürler.

Jüpiter bu kadar büyük bir kitleye sahip olmasına rağmen Güneş Sistemindeki en kısa gün süresine sahiptir. Jüpiter’in kendi etrafında bir tam turu Dünya saatine göre 10 saat sürmektedir. Kendi etrafında Şimşek McQueen kadar hızlı dönse de iş Güneş etrafında dönmeye geldiğinde bir tam turu Dünya’ya göre tam 12 yıl sürer. Bunun nedeni, Güneş’e olan uzaklığı olsa da, yine de elinden geleni yaptığına eminiz.

Jüpiter gaz, toz ve Güneş’ten gelen atıkların bir araya gelmesiyle oluşmuş bir gezegendir. Güneş’ten aldığı o kadar çok atık vardır ki neredeyse Jüpiter de bir yıldızdır. Herhangi bir yıldızla aynı içeriğe sahip olan Jüpiter, şu an sahip olduğundan çok daha büyük bir kitleye sahip olsaydı ateşlenip bir yıldız gibi parlayabilirdi.

Jüpiter çoğunlukla gazlardan oluştuğu için, içerisindeki basınç da bir hayli fazladır. Güneş Sistemindeki en büyük okyanusa sahip olduğu göz önüne alındığında, bu okyanusun su değil de hidrojenden oluşma ihtimali de oldukça yüksektir.

Jüpiter, Dünya gibi herhangi bir eksen eğikliğine sahip değildir, bu da Jüpiter’in yüzeyinin mevsimlerden yoksun olduğunun bir kanıtıdır. Zaten halihazırda içerdiği birçok gaz ve buhar da bu gezegeni inanılmaz sıcak kılmaktadır. Sıcakkanlı bir gezegen olsa da maalesef insan yaşamı için uygun bir konumda değildir. Tabi bu insanlığı durduracak bir neden değil ve olmayacak. Yapılan araştırmalar, Jüpiter’in uydularından Europa’nın, Dünya dışında içerisinde yaşam olma ihtimali taşıyan tek yerdir. Yüzeyinin altı buzlarla kaplıdır ve bu buzulların altında yaşama dair birçok iz bulabileceğimize dair çalışmalar sürmektedir.

Jüpiter, 4 büyük uydusunun ismini Galileo Galilei’den almış olsa da kendi adını diğer gezegenler gibi mitolojiden almıştır. Roma Mitolojisinin gökyüzü ve gök gürültüsü Tanrısı olarak bilinen Jüpiter; tıpkı gezegen olan gibi oldukça kudretli bir baş Tanrıdır. 79 farklı uyduya ev sahipliği yapan gezegen Jüpiter’e oldukça uygun bir isim gibi görünüyor.

Dev Gezegen Jüpiter ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!