Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Özgün Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabı

Evrensellik ne demektir?

Evrensellik ne demektir? Yukarıdaki sözü, dinin evrenselliği açısından arkadaşlarınızla konuşunuz.

Doğru cevap:

Tüm insanlar için aynı sonuçları olan herkesin kabul ettiği gerçeklere denir.

Ekstra bilgi:

“Dünyayı dolaşınız; duvarsız, edebiyatsız, yasasız, servetsiz şehirler bulacaksınız. Fakat mabetsiz ve mahutsuz şehirler bulamayacaksınız.”

PLUTHARKHOS (Osman Cilacı, Günümüz Dünya Dinleri, s. 20.)

Din; inanç, yol, hâl ve gidiş anlamlarına gelir. Allah (c.c.) [tooltip text=”insanlara” gravity=”nw”]Evrensellik ne demektir?[/tooltip] ilk insan Hz. Adem’den itibaren tarihin belirli dönemlerinde peygamberler ve kutsal kitaplar göndermiş, onları her şeyin yaratıcısı olan yüce Allah’ın (c.c.) varlığına inanmaya çağırmıştır. İnsanlar bazen Allah’ın (c.c.) gönderdiği ilkelerden uzakla­şarak Ay’ı, Güneş’i, yıldızları bazen de atalarının ruhlarını, ateşi, bir hayvanı veya kendi elleriyle yaptıkları putları kutsallaştırmalardır. Her toplumda insanların kutsal bir güç ya da güçlerin varlığına inanmalarının çeşitli nedenleri vardır. Çünkü insan âciz bir varlıktır. Hayatın güçlükleri karşısında yüce bir varlığa sığın­mak ister. O yüce varlığa isteklerini iletir. Onun kendisine güç vereceğine inanır. Kutsal bir varlığa inanan insan, ona ibadet etme gereği duyar.

Din; farklı inanç, anlayış, tapınma ve yönelişle de olsa tüm insanlığın ortak değerlerindendir. Bu nedenle insanlık tarihi boyunca daima var olmuş evrensel bir olgudur. Kutsal kitaplar, bilimsel araştırmalar ve arkeolojik kazılar, tarihin her döneminde dinin var olduğunu ortaya koymuştur. Bir dine mensup olma ve bir tanrıya inanma, insanın başlıca ihtiyaçlarındandır. İnsanın yeme, içme, dinlenme, eğlenme gibi beden­sel ihtiyaçları olduğu gibi sevme, sevilme, güvenme, sığınma ve inanma gibi ruhsal ihtiyaçları da vardır. Çünkü insan, kendinden güçlü, yüce bir varlığa inanma ve ona sığınma ihtiyacı içinde yaratılmıştır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!