Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sinema

Gecelerin Ötesi filmi konusu yönetmeni

Gecelerin Ötesi filmi konusu yönetmeni

Yönetmeni ve Senaryo: Metin Erksan

Görüntü Yönetmeni: Rafet Şiriner

Oyuncular: Kadir Savun, Suphi Kaner, Suna Selen, Erol Taş, Tolga Tiğin, Metin Ersoy, Marie Dolçe, Ziya Metin, Oktar Durukan, Hayati Hamzaoğlu, Yılmaz Gruda, Senih Orkan, Osman Türkoğlu, Zeki Can, Necmi Oy, Hakkı Kıvanç, Mahmure Handan, Selahattin yazgan

Yapımevi (şirket): Ergenekon F. (Nejat Duru)

Konusu: Mutluluğa erememiş bir kamyon şoförü, bir mensucat işçisi, Amerika’ya kaçıp çalışmak isteyen iki gitarcı, bir işsiz aktör ve işsiz bir ressamın soygun hikâyesi.

Gösterim Tarihi: Ekim 1960

Ödüller: “2. Türk Film Festivali”nde (1961) Metin Erksan, “En Başarılı senaryo” (J. U.: Burhan Arpad, Baha Gelenbevi, Zeki Faik izer, Orhan Hançerlioğlu, Semih Tuğrul, Asude Zeybekoğlu, Sabahattin Eyüboğlu, Haldun Taner, Lütfi Ö. Akad, Vedat Ar). Sinema Dergisinin yazarlar aı;asında düzenlediği soruşturmada “En Iyi Film”, Metin Erksan ”En Başarılı Yönetmen” (Semli Andak-Cumhu-Gecelerin Ötesi. Erol Taş-Metin Ersoy-Ziya Metin-Suphi Kaner-Oktar Durukan-Kadir Savun riyet, Hayri Caner-Akşam, Agah ÖzgüçSinema, Semih Tuğrul-Kim, Metin ÖnerHavadis, Cüneyt Şeref-Tercüman, Çetin A. Özkırım- Yeni Sabah) (Sinema der., s.30, 7 Haziran 1961)

Notlar: Film, “Edinburgh Film Şenliği” ne katıldı.

Eleştiriler:  27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra Türk sinemasında yeni bir akım, yeni bir düşünce biçimi ortaya çıktı. Bu yeni sinemasal akımın adı “Toplumsal Gerçekçilik”ti. Halkın günlük sorunlarına, ve çevre ile sosyal ilişkilerine dayalı bir yapısı olan “Toplumsal Gerçekçilik” ilk kez Metin Erksan’ın “Gecelerin Ötesi” yle oluştu (Mesut Uçakan, “Türk Sinemasında Ideoloji” Düşünce yay.,1 977, sf23-39.

Bakınız: 1960-65 yılları arasında ortaya çıkan ve kuramcısı Halit Refiğ’e göre:”Türk Sineması tarihinde ilk bilinçli sol hareket olan toplumsal gerçekçilik’ akımı, daha çok batı hayranı sinema eleştirmenlerinin gazlamasıyla ortaya çıkmış” tır. (H.Refiğ, Ulusal Sinema Kavgası,S.35- 37, Hareket Yay., 1971)

Bakınız: :”Haftanın Film Tenkitleri”, Artist der., s.19, 1 Aralık 1960

Bakınız: G.Scognamillo, Türk Sinemasında Tartış.m alar/Polemikler, Kuramlar, Yeni Insan Yeni Sinema der, sy:4 1997-98. ..

Bakınız: Nijat Ozön, Yeşilçam 1965: Kırılma Noktası, Yeni İnsan Yeni Sinema der, sy:4, 1997-98

Bakınız: Yücel Özturan, Türk Sinemasında Olgunlaşma Devresi, Artist der, sy:48, 24 Kasım 1964.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!