Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sorularınız

Hacer’ül Esved Kendisini Ziyaret Eden İnsanların Kaydını mı Tutuyor

Hacer’ül Esved Kendisini Ziyaret Eden İnsanların Kaydını mı Tutuyor

“Hacer’ül Esved mahşer yerine getirilecek, iki gözü ve bir dili varmış gibi olacak ve kendisine hakkıyla el sürmüş olanlara şahitlik yapacaktır.” buyrulur. Hacer’ül Esved sadece kendisini ziyaret edenleri değil, tüm dünyada olup bitenlerin kaydını tutan bir hafıza bankası mıdır? Hakkında bin bir rivayet bulunan bu kutsal taş, Müslümanlığın incisi kabul edilir.

Hacer’ül Esved ‘Siyah Taş’ anlamına gelse de, önceleri renginin daha açık olduğu hatta beyaz bir yakut olduğu ama zamanla el sürülüp öpülmekten karardığı rivayet edilir. Bu gizemli siyah taşın en büyük sırrı, cennetten gelip gelmediği ile ilgili olanı mıdır, yoksa ardında daha pek çok bilinmezi de sakladığı için midir? Onun hakkında en bilinen hikâye Hazreti İbrahim’in oğlu İsmail’den tavaf sayısını belirlemek için istediği bir işaret ile ilgili olanıdır.

Hz. İbrahim Kabe’nin inşasını bitirdikten sonra oğlu İsmail ile tavafa başlangıç sırasını bildirmek için, “İsmail, bana bir taş getir de tavafın nereden başlayacağını işaret edeyim.” der. Nitekim şimdi de Müslümanlar hac ibadeti sırasında tavafa başlarken Hacer-ül Esved’i selamlarlar. Tavaf yedi şavttan yani Kabe etrafında yedi kez yürümekten ibarettir ve her şavta geçişte bu kutsal taş tekrar selamlanır.

Hacer’ül Esved’in sırrı Kabe’nin sırrından bağımsız değildir aslında. Her ikisi de bilinmezlikler barındırırlar. Kabe’nin şimdiki yerinde çok eski zamanlarda var olan bir tapmaktan söz edilir. Hatta daha sonra gelen putperestlik zamanlarında bile burası kutsal bir yer olarak addedilmiştir. Aslında buradaki yapının ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmezliğini hâlâ korumaktadır.

Hacer’ül Esved taşının ise Kâbe’yi onarırken Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’in bulup oraya koyduğuna inanılır. Hacer’ül Esved’in isim anneliğinin ise İbrahim’in karısı Hacer’den geldiği rivayet edilir. Kabe ile ilgili pek çok hikâyede adından söz edilen Hacer’in önemi sık sık vurgulanır. Zemzem suyu Hacer ile İsmail için fışkırmıştır. Safa ve Merve tepeleri arasındaki Say Hacer’in su aramak için koşturmasını sembolize eder.

Hz. İbrahim’in karısı Hacer neden ‘ulu ana’ sıfatı taşımakta ve Hacer’ül Esved ile özdeşleştirilmektedir? Hacer’ül Esved taşı rahim ve doğurganlık sembolü müdür? Nereden ve nasıl getirilmiştir? Kabe binasının hemen yanı başında siyah bir göz gibi ziyaretçilerini seyreden bu “siyah inci” çözülmeyi bekleyen sırlarıyla dolu…

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!