Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sinema

Haremde Dört Kadın filmi konusu yönetmeni

Haremde Dört Kadın filmi konusu yönetmeni

Yönetmeni: Halit Refiğ

Senaryo: Kemal Tahir, Halit Refiğ

Sanat Yönetmeni: Istavro Yuanidis

Görüntü Yönetmeni: Memduh Yükman, Mike Rafaelyan

Müzik: Metin Bükey

Oyuncular: Tanju Gürsu, Pervin Par, Nilüfer Aydan, Cüneyt Arkın, Sami Ayanoğlu, Ayfer Feray, Birsen Menekşeli, Devlet Devrim, Hüseyin Baradan, Önder Somer, Gülbin Eray, Rukiye Göreç, Dursune Şirin

Yapımevi (şirket): Birsel F. (Özdemir Birsel)

Konusu: Konağında üç karısıyla birlikte yaşayan bir Osmanlı paşasıyla, padişah yönetimine karşı çıkan doktor yeğeninin hikâyesi.

Ödüller: As Dergisi’nin sinema yazarları arasında düzenlediği “1965-69 Döneminin En Iyi 10 Film ” soruşturmasında 5. oldu.

Bakınız: As der., S. 3, Eylül 1969)

Notlar: Bir çağ filmi denemesi. Antalya Film Şenliği’nde gösterilirken olaylar çıktı. Bir grup Antalya’lı genç, filmi ‘sola dönük’ gerekçesiyle protesto gösterisinde bulundu. Ancak emniyet kuvvetlerinin olaya müdahale etmesiyle gösteriye devam edildi.

Bakınız: Kemal Tahir’in üç yıl sonra “Çok büyük hata yapmışım (1968) diyerek reddettiği film. (Aslı Daldal, Tanzimat’tan  Osmanlı’nın Çöküş Hikayesi: Haremde Dört Kadın)-Halit Refiğ, Bir Sinema’nın ve Sinemacı’nın Serüveni, Dünya Kitle Iletişimi Araştırma Vakti yay., S, 29-35, Aralık 2003

Eleştiriler: Tipleri, kahramanları, kahramanlar arasındaki ilişkileri, çağın dekor ve giyinişlerinin, gelenek ve göreneklerinin, davranışlarının titizlikle verilmesi bakımından bizim ilk gerçek çağ filmimiz.

(Nijat Özön, Akis der., S. 585, 4.9.1965)

Eleştiriler: Tarihi gerçeklere uygun düşen bir havayı övülecek bir yaratma çabasıyla ortaya koyan bu filmin anlatımı o kadar ağır başlıydı ki, Kazan’ın “America America” sındaki sahneler bile ancak bu kadar etkiliydi. ( Giovanni Grazzini, Corriere Della Sera, Milano 1965)

Bakınız: Giovanni Scognamillo, Bir İnceleme: Ulusal Sinema, S. 3-4, 22. 11 1 968)

Aslı Daldal, Haremde Dört KadınTanzimat’tan Osmanlı’nın Çöküş Hikayesi, Tarih ve Toplum der., S. 227, Kasım 2002

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!