Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Hayata Rağmen Edebiyat Kitap Özeti Ali Lidar İthaki

Edebiyat severler Ali Lidar İthaki‘in yazmış olduğu Hayata Rağmen Edebiyat kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?

Ali Lidar İthaki Hayata Rağmen Edebiyat Kitap Özeti

Hayata Rağmen Edebiyat” 2019 yılında İthaki Yayınlarından çıkan 184 sayfalık bir kitap. “Hayata Rağmen Edebiyat” kitabı Türk Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Ali Lidar İthaki tarafından kaleme alınmış. “Hayata Rağmen Edebiyat Özeti”ne baktığımızda ise özgün bakış açısıyla, yaşamlarını ve eserlerini ustalıkla kaleme aldığı yirmi yazarın hayatlarının anlatıldığını görüyoruz.

Kitaptan Küçük Bir Bölüm

Metni on yıllık bir süreçte yazar ve bu süreçte ona en büyük desteği bir anlamda Margarita sı olan eşi Elena verir. Elena, ar­tık sağlığı günden güne kaybolan yazara, müsveddeleri okur ve gerekli düzeltmelerin yapılması noktasında yardım eder. Bun­ca zahmet ve korkuyla yazdığı eserinin basılı haline göremeyen Bulgakov 1940 yılında öldüğünde, Usta ile Margarita nın ya­yımlanmasına daha 26 sene vardır.

Kitap, içerdiği temalar açısından üç farklı düzlemde ele alı­nabilir; Şeytan Woland,ın Moskova’daki icraatları, İsa’nın çar­mıha geriliş süreci ve Vali Pilate’nin tutumu ve son olarak da ya­zar “Usta” ile sevgilisi Margarita’nm hikayesi. Usta ile Margarita yoruma açık bir metin olmakla birlikte en genel tabiriyle Stalin Rusya’sına ve onun elinde olan edebiyat dünyasına bir eleştiridir. Eserdeki şeytanın Stalin’i temsil ettiği pek çok araştırmacı ta­rafından dillendirilirken, Isa’nın çarmıha gerilişi esnasında Vali Pilate’nin oynadığı etkin rol de Bulgakov’un hayatında otobi­yografik izler taşıyan bir motiftir. Şöyle ki; Bulgakov yazdığı eserler nedeniyle 1929’dan 1933’e kadar sürecek derin bir kriz yaşamıştır. Döneminin şartlarını eleştiren bu eserleri onu bir anlamda sistem dışı bırakmış, yazdıkları basılamaz, büyük bir istekle kaleme aldığı tiyatro eserleri oynanamaz hâle gelmiştir. Bu dönemde ise kendisinin yanında olmayan yazarlar sendikası onun edebiyat dünyasına olan inancını temelden sarsmış ve bu eserle Moskova’nın edebiyat camiasına eleştirilerini sunmuştur.

Usta ile Margaritaâa. bugün de edebiyat dizgesinde önemi­ni korumakta olan bir motife rastlamamız mümkündür. İngiliz yazar Christopher Marlowe’la birlikte başlayan “ruhunu şeytana satma”, Bulgakov’un eserinde de mevcuttur. Sevgilisini kurtar­mak için ruhunu Şeytan Woland’a satan Margarita’nm hikâyesi bize bildiğimiz diğer şeytanla takas hikayelerini de çağrıştırır…

Ali Lidar İthaki’ nin kaleme aldığı Hayata Rağmen Edebiyat tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!