Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sinema

Hudutların Kanunu filmi konusu yönetmeni

Hudutların Kanunu filmi konusu yönetmeni

Yönetmeni: Lütfi Ö. Akad

Senaryo: Yılmaz Güney, Lütfi Ö. Akad

Görüntü Yönetmeni: Ali Uğur

Oyuncular: Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Danyal Topatan, Tuncer Necmioğlu, Atilla Ergün, Muharrem Gürses, Necati Er, Nusret Özkaya, Hikmet Olgun, Enver Dönmez, İhsan Bayraktar ve Osman Alyanak

Yapımevi (şirket): Dadaş F.

Konusu: Kaçakçı olmamak için direnen, ama sonunda karşı çıkamayıp, ardında altı yaşındaki oğlunu bırakarak, mayın tarlasında ölen Hıdı:r’ın (Yılmaz Güney) trajik hikâyesi.

Notlar: Üç kez sansür kurulu tarafından yasaklanıp, sonra da halka gösterilmesine izin verilen Hudutların Kanunu, Ulusal Sinema tartışmalarının sürüp gittiği yıl. Hudutların Kanunu. Tuncel Kurtiz-Yılmaz Güney Hudutların Kanunu. Hikmet Olgun-Yılmaz Güney larda bu konuya yeni boyutlar getirmesiyle dikkati çekti. illusal Sinema, Türk Ulusu’nun gerçeklerine, sorunlarına bu nedenle Türk Roman’larına, Türk Hikaye’lerine, folklor gibi yöresel özelliklere, insan davranışlarına öz ve biçim olarak bir Türk gibi bakmayı, yorumlar getirmeyi içeren ve de Türk Sineması’nın tarihsel gelişimi içinde önemli bir yeri olan ‘Ulusal Bir Sinema’ örneği.

Bakınız: Halit Refiğ, Ulusal Sinema Kavgası, s. 87-89, Hareket yay., 1971

Bakınız: Mesut Uçakan, Türk Sineması’nda İdeoloji, s. 40-69 Düşünce yay., 1977

Ödüller: 4. Antalya Film Şenliği’nde (1967) En İyi 2. Dram Filmi ve Yılmaz Güney, En Başarılı Erkek Oyuncu. As Dergisi’nin sinema yazarları arasında düzenlediği “1965-69 Döneminin En İyi 10 Filmi” soruşturmasında, Hudutların Kanunu birinci oldu. (Cüneyt Şeref, Hayri Çİaner, Nezih Coş, Turhan Gürkan, Agah Ozgüç, Halit Refiğ, A. Kami Su veren, Erman Şener) As der., S. 3, Eylül 1969 Yedinci Sanat Dergisi’nin düzenlediği ve 127 kişinin katıldığı “Konusuyla, anlatımıyla ulusal nitelikler taşıyan bütün zamanların (1914-1972) En İyi 1 0 Türk Filmi, soruşturmasında 4. oldu. (Agah Özgüç, Yedinci Sana t’ın 1 ve 12’ye kadar olan sayıları)

Eleştiriler:   Filmi 1 Nisan Pazar günü İstanbul, Beyoğlu Lüks Sineması’nda 13.45 seansında gördüm. Salon doluydu. Film boyunca dikkatimi çeken en önemli durum Yılmaz Güney’in seyircilerle olan ilişkisiydi. Daha ilk göründüğünde salon alkıştan inledi, sonraları Güney’in bütün önemli konuşmalarında alkışlar tekrarlandı. Bu olayda filmin Yönetmeni Lütfi Akad’ın yeri neredeydi? Yılmaz Güney’in yerinde başka bir oyuncu olsaydı ve aynı sözleri söyleseydi, aynı davranışları yapsaydı, sonuç gene aynı olur muydu? Kuşkusuz hayır. Seyirci-Yılmaz Güney ilişkisi gerçekte filmin içinde değil, başka bir düzeyde gelişmektedir. Burada ilginç bir durum ortaya çıkmaktadır. Akad, belirli bir toplumsal gerçeğe eğilmekte bunun çeşitli sorunlarını gösterirken, kendi deyimiyle ‘marazı teşhis’ etmekte, seyirciyi “ortaya konan maraz üstüne düşündürmeye” çalışmaktadır. Seyircinin gösterilen toplumsal gerçekler karşısında etkilenmesi, düşünmesi ve bozuklukların giderilmesi, çözümlenmesi için harekete geçmesi istenmektedir. İşte burada Güney efsanesi ile Akad çatışmaktadır. Çünkü seyirci, filmi Akad’la birlikte değil Güney’le izlemektedir. (Engin Ayça, Hudutları Kan unu-Yılmaz Güney-L. Akad- Seyirci, Yedinci Sanat der., S. 4, Haziran 1973)

Bakınız: Atilla Dorsay, Cumhuriyet g., 28. 3. 1973

Bakınız: Ali Gevgilili, Akad’ın Catastroph ‘u Hudutlann Kanunu, Yeni Sinema der., S. 6, Nisan-Mayıs 1967

Bakınız:Lütfi Akad, Yılmaz Güney, Hudutların Kanunu Üzerine, Görüntü der., S. 4, Şubat 1968

Bakınız: Agah Özgüç, Hudutların Kanunu ve Türk Sineması, Akşam g., 24 Şubat 1967

Bakınız: Agah Özgüç, Bir Soruşturma Ya Da 10 Türk Filmi Üstüne Çeşitlemeler, Yedinci Sanat der., S. 13, Mart 1974

Eleştiriler:  Akad, yıldızının sönmeye başladığı söylentilerine 1967 yılında Yılmaz Güney’le birlikte yaptığı, Türk Sinema Tarihi’nin en önemli filmlerinden Hudutların Kanunu ile müthiş bir cevap verir. (Erdoğan Mitrani, Türk Sineması, Mega Movie der., S. 134, Eylül 2008)

Notlar:  Hudutların Kanunu, çekiminden 45 yıl sonra 64. Cannes Film Festivali’nde (2011) Martin Scorsese’in başkanlığını yaptığı ”World Film Foundation-Dünya Sinema Vakfı” tarafından dijital bir restorasyonla yenilenerek gösterildi. Ne yazık ki filmin önemli bir parçası kayıp olduğundan ancak 74 dakikası kurtarılabildi.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!