Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sorularınız

Kişisel Gelişim İle İlgili Söyleşi Röportaj Örneği

Kişisel Gelişim İle İlgili Söyleşi, Röportaj Örneği 

Ahmet Bey: Sinem Hanım hoş geldiniz.

Sinem Hanım: Hoş bulduk Ahmet Bey.

Ahmet Bey: Sinem Hanım öğrenci koçluğu ya da eğitim koçluğu nedir? Bu konuda neler söylenebilir?

Sinem Hanım: Biz öğrenci koçluğuna ya da eğitim koçluğuna genel itibariyle şöyle bakıyoruz. Kişisel gelişim olarak kişisel gelişimin ve değişimin başladığı yer olarak bakıyoruz. Aynı zamanda bizdeki potansiyelin maksimize edilmesi demektir. Çünkü herkeste bir kişilik modeli var. Bu modele göre de herkesin bir gelişme düzeyi var. Biz bunu kişisel gelişimde koçluklarda kullanarak eğitimler yapıyoruz. Bundan dolayı da eğitimler bu şekilde devam etmekte.

Ahmet Bey: Değerli Hocam, öğrenci koçluğu sistemleri bireye neler kazandırır? 

Sinem Hanım: Genel olarak bakacak olursak en başta çocuk başarı kazanıyor. Motivasyon, dikkat, konsantrasyon kazanıyor bu eğitimlerde. Öğrenciyle çalışıyorsak ideal sınavına hazırlanıyor. Sınav kaygısı olmadan birey rahat bir sınav geçiriyor. İnsanların hedefleri oluyor. Hedeflerine ulaşmada öğrencilere yardımcı oluyoruz. Kişiler hedeflerine ulaştığında da mutlu bir birey oluyorlar.

Ahmet Bey: Değerli Hocam öğrenci koçluğu eğitimlerinin içeriklerinden bahsedebilir misiniz? Hangi yaş gruplarını kapsamaktadır?

Sinem Hanım: Kişisel gelişim ve eğitim olduğu için 4 yaşından başlar fakat bu yaşın üst sınırı yoktur. Çünkü mental aritmetik eğitimleri, hızlı okuma eğitimleri yine bu kişisel eğitimin içerisinde ama koçluk eğitiminde biz bunu sadece gelişim ve değişim olarak ele alıyoruz. Bireyle ilk önce testler yapıyoruz. Bir problem varsa problemin üzerinden eğitimlerimiz devam etmekte. Bu görüşmeler kişiye özel ve bire bir yapılıyor. Görüşmeler en başta haftada bir olurken daha sonra bu süre 15 günde bir oluyor. Düzenli bir şekilde bu görüşmeler yapılıyor.

Ahmet Bey: TEOG, YGS VE LYS’de öğrencilerle yapmış olduğunuz eğitimlerin öğrencilere katkı sağladığını düşünüyor musunuz?

Sinem Hanım: Mesela ben size bir tane örnek vereyim. Bu örnekten değerlendirebilirsiniz rahatlıkla. Öğrencimiz bana şunu söyledi. Derste bir kız arkadaşımla bir toka yüzünden kavga ettik. Herkes ağzına geleni birbirine söyledi. Ama siz bize öğretmiştiniz negatif geri bildirim sakın yapmayın. Ama biz bunu başaramadık ve ben o tartışmadan sonra soru çözemiyorum. Biz bu öğrencimizle 30-40 dakikalık bir eğitim-sohbet yaptık. Bu süre sonunda öğrencimiz odadan mutlu, neşeli bir şekilde çıktı. Bir hafta sonra tekrar beni aradı ve teşekkür etti. Bu eğitimin çok işine yaradığını söyledi. Katkısının olmaması mümkün değil.

Ahmet Bey: Örnek vererek biraz daha öğrenci koçluğunu somutlaştırmış oldunuz. Öğrenci koçluğu becerileri ile kişiliklerin ne gibi bir ilişkisi bulunmaktadır?

Sinem Hanım: Şimdi ben size bunu şöyle anlatayım Sinem Hanım. Mesela sizin bir kişiliğiniz var. Biraz sizin kişiliğinizi tahlil yaptık. Mükemmeliyetçi bir kişilik modeliyle beraber 7 numaralı özelliğini de sergiliyorsunuz. Yani biz insanlara baktığımız zaman insanlarda bir model görürüz. Ve bu model üzerinden de ya geliştirmeniz gereken yönleriniz vardır  ya da değiştirmeniz gereken yönleriniz vardır. Bunun için size bir eğitim vermemiz gerekir. Bunun sonucunda enagram dediğimiz eğitim modelini uyguluyoruz.

Ahmet Bey: Öğrenci koçlarının yanına giderken bizi kişiliğimizden tespit edecekler diye geri atmamalıyız ve korkmamalıyız değil mi Sinem Hanım?

Sinem Hanım: Bize geldiğinizde son derece doğal davranmalısınız ki sağlıklı iletişim kuralım.

Ahmet Bey: Değerli hocam beyin gücü bireyin gelişimine ve değişimine nasıl bir katkı sağlamaktadır?

Sinem Hanım: Bunu şöyle değerlendirelim. 4 yaş ile 14 yaş arasında mental aritmetik eğitimini bireylerin mutlaka almaları gerekiyor. Beyin gücü gelişiminde bu çok etkili. 12 yaş ve üzeri bireylerinde hızlı okuma eğitimleri almaları gerekiyor. Zihin haritaları eğitimlerini almaları gerekiyor. Bunlar beyin gücünün gelişimine katkı sağlayacaktır.

Ahmet Bey: Değerli Hocam eğitim koçluğu konusunda gerçekten bizi aydınlattınız, çok teşekkür ediyoruz.

Sinem Hanım: Biz teşekkür ederim Sinem Hanım.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!