Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Namık Ekrem Japonya Sularında Eserinin İncelemesi

Namık Ekrem Japonya Sularında Eserinin İncelemesi

Namık Ekrem bu eseri, 10 Mart 1321 ile 7 Nisan 1321 tarihleri arasında Musavver Terakki gazetesinde tefrika ettikten sonra kitap halinde yayımlamıştır. Kitap, Kont Bouvard’ın San Francisco’dan başlayıp Çin ve Japaonya’ya yaptığı seyahatin, Japonya’da geçen kısmının anlatıldığı bölümdür. O devirde bu çevirinin yapılması ve gazetede yayımlanması, Japonya’nın medeniyet bakımından çok hızlı gelişmesi sebebiyle bütün dünyada olduğu gibi Osmanlı’da da yankılar uyandırmasındandır.

Namık Ekrem, ‘Japonya Sularında’yı çok sade bir dille çevirmesi hususunda şunları söyler:

“Voltaire, Lamartine, La Fontaine gibi bazı üdebânın eserleri okunması, mahza tarz-ı ifâdelerindeki suhûlet-i ceryân selâset-i kelimât gibi güzelliklerin letâfet-i zemine munzam olmasından başka bir şeye haml olunamaz.”

Eser kendi içinde üç bölüme ayrılabilir. İlk iki bölüm; Kont Bouvard’ın kendi yazdığı bölümleri ihtiva ederken son bölüm Namık Ekrem’in kaleme aldığı zeyl bölümüdür.

Japonların fiziki özelliklerinden yaşadıkları mekânların özelliklerine, giyiniş tarzlarından yeme -içme alışkanlıklarına kadar farklı birçok konuya değinen Kont Bouvard, eserin son bölümüne doğru Japonların gelenek- görenek ve âdetleri üzerine genel açıklamalarda bulunmuş, çocuk eğitiminden ve bunun gibi pek çok meseleden bahsetmiştir.

Kitabın ‘Zeyl’bölümü Namık Ekrem tarafından yazılmıştır. Sanatçı bu bölümü ileride yayımlayacağı Japonlar adlı kitaba bir giriş va hazırlık mahiyetinde kaleme almıştır. Ekrem, otuz kırk yıl öncesine kadar dünya üzerinde gündemde bulunmayan bir ülke olan Japonya’nın nasıl oluyor da bugün medeniyet bakımından birçok ülkeyi geçme konmuna geldiği hususunda yorumlar yapmıştır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!