Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi Kitap Özeti Artuğ Çetin

Edebiyat severler Artuğ Çetin‘in yazmış olduğu Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?

Artuğ Çetin Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi Kitap Özeti

Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi” 2019 yılında Alfa Yayınlarından çıkan 460 sayfalık bir kitap. “Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi” kitabı Türk Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Artuğ Çetin tarafından kaleme alınmış. “Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi Özeti”ne baktığımızda bağımsız ve milli para sistemine nasıl geçeceğimizin anlatıldığını görüyoruz.

Kitaptan Küçük Bir Bölüm

… para benzerleri, bono, kredi kartı, banka rezervleri, çek, se­net v.s. gibi vb birçok biçim gelmektedir. Ancak bu kitapta parayı farklı bir boyuttan inceleyeceğim ve her gün ilişkide bulunduğunuz paranın arkasında yatan yorum, felsefi bakış ve fonksiyonlarını irdeleyebilmenizi sağlamaya çalışacağım.

Nakit

Günlük hayatımızda dolaşımda olan kâğıt para (Banknot) veya madeni paralara, anında likidite edilebildiklerinden ötürü, nakit denilmektedir. Para, nakit dışında kullanılan diğer para benzerle­rini de içermektedir. Dolayısıyla para, nakit kavramına göre daha geniş kapsamlıdır.

Kısmi/Tam Rezerv Bankacılığı ve Zorunlu Karşılık Oranları

Tam rezerv bankacılığında, ticari bankalar müşterilerinden topladığı mevduatların toplam tutarını aşmayacak şekilde kredi verebilirken, kısmi rezerv bankacılığında ticari bir bankaya yatı­rılan mevduatların toplam tutarıyla sınırlı olmaksızın -yani daha fazlası- kredi verilebilir. Yatırılan mevduatın bir kısmı Merkez Bankasında tutulur. Merkez Bankasında tutulan kısım, bankacı­lık literatüründe “zorunlu karşılıklar” olarak tanımlanır. Zorunlu karşılıkların bankanın topladığı tüm mevduatlara olan oranına ise “zorunlu karşılık oranı” denir.

Örneğin zorunlu karşılık oranı % 10 olarak belirlenmişse ban­kaya yatırılan 100 TL’nin 10 TL’si Merkez Bankasında zorunlu karşılık olarak tutulur ve bu 10 TL müşterilere kredi olarak sunu­lamaz. Zorunlu karşılıkların aslen iki amacı vardır:

Herhangi bir likidite krizi durumunda bankaya akın eden mevduat sahiplerinin paraları bu karşılıklardan ödenir.

  1. Merkez Bankası zorunlu karşılık oranı vesilesiyle para po­litikası çerçevesinde para arzını kontrol edebilir.

Artuğ Çetin’ in kaleme aldığı Nomisma-Bağımsız ve Milli Para Sistemi tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!