Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Yeni Türk Edebiyatı

Psikanalitik Edebiyat Kuramı Hakkında Bilgi

Psikanalitik Edebiyat Kuramı Hakkında Bilgi 

Psikanalitik Edebiyat Kuramının Genel Özellikleri

Psikanalitik Edebiyat Kuramının Temsilcileri

Psikanalitik Edebiyat Kuramı Nedir

Sigmund Freud’un psikoloji alanında yaptığı çalışmaların etkisiyle edebi­yatta psikoloji etkisi başlar. Sonrasında Jung, Adler, Lacan, Melanie Klein ve Lacan psikanalitik edebiyat kuramının gelişmesinde önemli adımlar atan isimler olmuştur.

“Freud sanatçının yaratma eylemi ile nevroz arasında sıkı bir ilişki bulur ve bilinçaltının ‘yaratma’daki rolünü belirlemeye çalışır.” (Moran, 2007: 150) Freud, insanların bilinçaltına attıkları bazı dürtüleri hayal kurma, rüya vb. yol­larla dışa vurduklarını düşünür. Sanatçı da bir bakıma eserleriyle bilinçaltını dışa vurur. Bu sebeple bir yazarın bir eseri psikanalizdeki hastanın sözleri gibidir. Bu yolla eserden hareketle yazara gidilebilir.

Yazar merkezli bir yaklaşımla metne yaklaşarak yazarın geçmiş yaşantıla­rı, çevresi, ailesi, kültür seviyesi, psikolojik sorunları vb. durumlardan da metne gidilebilir. Söz gelimi Peyami Safa’nm bacağındaki sorundan Dokuzuncu Hari­ciye Koğuşu’nâakı kahramanın psikolojisine ya da Haşim’in fiziksel ve psiko­lojik problemlerinden şiirindeki psikolojik yapının çözümlenmesi mümkündür. Freud’un Dostoyevski’nin kişiliğinden hareketle Karamazof Kardeşler romanını incelemesi ve Sophokles’in Kral Oedipus adlı eserini psikanalitik açıdan incele­mesi eleştirmenler için iki başat örnek olmuştur.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!