Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Sadrettin Alpan-Maden Bilimcilerin Duayeni Kitap Özeti Hulusi Turgut

Edebiyat severler Hulusi Turgut‘un yazmış olduğu Sadrettin Alpan-Maden Bilimcilerin Duayeni kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?

Hulusi Turgut Sadrettin Alpan-Maden Bilimcilerin Duayeni Kitap Özeti

Sadrettin Alpan-Maden Bilimcilerin Duayeni” 2019 yılında Doğan Kitaptan çıkan 496 sayfalık bir kitap. “Sadrettin Alpan-Maden Bilimcilerin Duayeni” kitabı Türk Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Hulusi Turgut tarafından kaleme alınmış. “Sadrettin Alpan-Maden Bilimcilerin Duayeni Özeti”ne baktığımızda ise Ergani’deki Bakır Madeni Tesislerine Atatürk’ü taşıyan özel trende, henüz ilkokul öğrencisi olan bir çocuğun hayatının özel anlarının anlatıldığını görüyoruz.

Kitaptan Küçük Bir Bölüm

Dudaklarında tuhaf bir boya var. Ağzı, kahverengimsi kırmızıya dönüşmüş.

Hemen fark ettim. ‘Neyi fark ettin?’ diye sorabilirsiniz. Nermin’in yanı başındaki kahverengi şişeyi… Üzerinde, ‘tentürdiyot’ yazıyordu. Bu evimizdeki varlığını biliyordum. Biz haşarılık yapınca olu­şan yaralarımıza, annem bu ilacı sürerdi. Nermin’i aldım, koşarak en yakın eczaneye gittik. Eczacı, Nermin’in önce ağzım, sonra da midesi­ni yıkadı. Ama mide nasıl yıkandı, onu bilmiyorum.

Bu arada, eczacıdan kocaman bir ‘aferin’ aldım. ‘Aferin oğlum, iyi ki kardeşini hemen bize getirdin’ dedi.

Henüz 9 yaşındayken, kardeşimin o halini görünce, almış olduğum tedbiri, yaşım derledikçe hep düşünmüşümdür; o işi nasıl akü ettim diye…

1933-1934 yıllarında Dörtyol’da yaşadık. Dörtyol| o tarihte ilçeydi. Üç tarafı da şehirlerle çevriliydi. Yaşım derledikçe, çocukken yaşadı­ğımız bu ilçenin doğusundaki Gaziantep, batısındaki Adana ve kuze­yindeki Maraş’ın, Kurtuluş Savaşı döneminde büyük yararlılıklar gös­teren ilçelerimiz olduğunu öğrenecektim. Güneydeki Hatay ise I. Dün­ya Savaşı’ndan sonra, Fransızlar tarafından işgal etmişti. Hatay, 1939 yılında bir halkoylaması sonucu, yemden Türk topraklarına da­hil edilecekti.

Dörtyol, Suriye sınırındaydı. Bu üçgenin yakınındaki Payas, hafta sonlarında ile dini bayramlarda çok ilginç buluşmalara sahne oluyor­du. Bu özel günlerde Suriye topraklarında yer alan Payas, Türkiye’de­ki ve Suriye’deki akrabaların bir araya gelme ve özlem giderme ala­nıydı. O buluşmaları, merak içinde seyrederdim.

Portakallarıyla da meşhur olan Dörtyol’da, çocukları top temin etme problemi yoktu. Çünkü bu ilçede yaşayan çocukları top oynarlardı.

Hafta sonlarında Dörtyol’un sınır boylan, Türkiye Cumhuriyeti va­tandaşları de Suriye vatandaşlarının buluşma alanı olurken, bölgenin güvenliğini sağlamakla görevli Türk Alayı’nın Komutam babam, Meh­metçikleri pazar günleri yakınımızdaki Akdeniz’e götürür, onların ko­ruma altında yüzmelerini sağlardı. O zamanlar, temizliğin pratik bir yolu da, askerlerin denizde yıkanmasıydı.”

Hulusi Turgut’ un kaleme aldığı Sadrettin Alpan-Maden Bilimcilerin Duayeni tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!