Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sorularınız

Sesimiz Nasıl Kelimelere Dönüşüyor

Sesimiz Nasıl Kelimelere Dönüşüyor

Sadece bir arkadaşımıza seslenebilmemiz için bile ne kadar karmaşık bir sisteme sahip olmamız gerektiğini bilseniz çok şaşırırsınız. Ağzımızdan çıkacak tek bir kelime için yüzlerce kasın saniyenin çok ufak bir diliminde kusursuz bir uyumla çalışması gerekir. Bunun için önce kelimeyi beynimizde tasarlamak ve sonra konuştuğumuz dile formüle etmeliyiz. Daha sonra beynimizde bulunan ve konuşma merkezlerini içeren broca bölgesi, kelimenin oluşumu için kullanacağımız kaslara emir vermelidir. Tüm bunların dışında konuşmanın hammaddesi olan sıcak havanın sağlanması gerekir. Bunun için akciğerimiz önce sıcak hava sağlar. Bu işlem konuşmanın mekanizmasının birinci evresini oluşturur.

Solunan hava burnumuzdan girer ve sırasıyla burun boşluğu, boğaz, nefes borusundan geçerek bronş tüplerine ve oradan son olarak akciğere ulaşır. Havayla birlikte içimize çektiğimiz oksijen akciğerde kana karışır ve karbondioksit dışarı verilir. Artık çıkartacağımız sesin kaynağı olacak olan hava ciğerlerimizden dışarı çıkmaya hazır hale gelmiştir. Geri dönüş yolunda önce boğazdan ve ardından ses tellerinin arasından geçer. Ses telleri aslında bir tür perdeye benzeyen iki doku kıvrımıdır.

Henüz ne söyleyeceğimiz konusunda karar aşamasındayken, yani sözcüğü söylemeden evvel teller açık vaziyettedir. Ancak konuşmaya başladığımızda bir araya gelir ve soluk verirken dışarıya çıkan hava ile titreşirler. Böylece hava ses tellerinden geçerek seslendirilir ve biz istediğimiz kelimeyi söylemiş oluruz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!