Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Sinan Onuş Kızılca Kıyamet Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na Kitap Özeti

Sinan Onuş Kızılca Kıyamet Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na Kitap Özeti

“Kızılca Kıyamet – Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na” 2015 yılında Kırmızı Kedi Yayınevinden çıkan 320 sayfalık bir kitap. “Kızılca Kıyamet – Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na” yazarı Sinan Onuş Türk basın tarihinin önemli haberlerine imza atmış araştırmacı gazeteci yazarlarındandır. “Kızılca Kıyamet – Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na” kitabında Osmanlı Devleti’nin toprakları ve Avrupa’nın yeniden şekillendiği yüzyılda insanımızın ve askerimizin yaşadıklarını birinci elden belgelere dayanarak anlatıyor…

“Kızılca Kıyamet – Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na” tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

“Kızılca Kıyamet – Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kurtuluş Savaşı’na” kitabından küçük bir bölüm

********************

93 Harbi’nden Birinci Cihan Harbi’ne

“Her tarafta bir neslin kahramanlan var. Kahramanlar için iklimler, düşmanlar, denizler ve karalar birdir.”

Zeytirıdağı

93 Harbi  ve 19. yüzyıllar, Avrupa’nın yeniden oluşumunun sahnelendiği iki yüzyıl oldu. Rusya İmparatorluğu oldukça güçlenmiş, kendisini tüm Ortodokslann lideri ve koruyucusu olarak görmeye başlamıştı.

 yüzyılın ortalarında Avrupa birçok savaşa sahne oldu. Sardinya Krallığı, “İtalyan Birliği”ni sağlamak amacıyla Kırım Savaşı’na katıldı. 1861 yılına gelindiğinde amacına ulaşarak bu birliği sağladı ve İtalya Krallığı kuruldu. Avrupa’daki bu ve benzeri gelişmelerden Balkanlar da etkileniyordu. Bu dönemde Balkanlar’daki güç dengesi iyiden iyiye de­ğişti. Bölgedeki Osmanlı nüfuzu azaldı, milliyetçilik akımlan güçlendi.

Nisan 1876’da Bulgar isyanları baş gösterdi. Ancak isyanlar, Osman-tarafından bastırıldı. Bulgar isyanlarını, Sırpların topyekûn savaşı izledi. 30 Haziran 1876’da Sırbistan, Osmanlı’ya savaş ilan etti. Sava­şın ilerleyen günlerinde Sırp saflarında Rus askerleri de görülmeye başlandı. Buna rağmen Osmanlı ordusu, Sırpları yenmeyi başardı. Zor durumda kalan Sırpların yardım çağrılarına Avrupa yetişti. Baskıya da­yanamayan Osmanlı, barışa razı oldu. Balkanlar’daki sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla İstanbul’da, Tersane-i Amire’de uluslararası bir konferans yapılmasına karar verildi.

Bu sırada tahta yeni çıkan II. Abdülhamid, Tersane Konferansı’mn kararlarını yumuşatmak için konferansın toplandığı 23 Aralık…

********************

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!