
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70


“Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70
2.1.3. İdari Merciler
İdare, organik anlamda devlet yapılanması içerisinde belli görevleri yerine getirmek için oluşturulan kurum ve bu kurumda istihdam edilenler olarak tanımlanır. Fonksiyonel anlamda ise idare ile kastedilen kamu hizmetlerini hayata yansıtmak için sahip olunması gereken niteliklerdir.
İdari merciler, idare ile vatandaş arasında her türlü eylem, işlem ile ilgili hukuka uygun taleplerini inceleyen öneride bulunan kamu kurum ve kuruluşlarından oluşur. Vatandaşlar sorunlarını yargıya taşımadan bu mercilere başvurarak haklarını koruyabilme hakkına sahip olur. Bu mercilerin varlığı yargı sisteminin yükünü hafifletmekte de büyük önem arz eder.
Bazı idari merciiler aşağıdaki şemada belirtilmiştir (Şema 2.4).
TBMM Dilekçe Komisyonu
TBMM Dilekçe Komisyonu; kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile özel kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi almak, ilgilileri çağırıp bilgi almak, idari denetimin yapılmasını istemek, bilirkişi görevlendirmek ve yerinde inceleme yapmak yetkisine sahiptir. Bu yetkinin kullanılması durumunda kamu kurum ve kuruluşları ile kamu personeli, talep edilen bilgi ve belgeyi vermek, idari denetimi yapmak ve yerinde inceleme için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun’a göre
► Bu kanunun amacı, Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma haklarının kullanılma biçimini düzenlemektir.
► Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancılar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi ile idarî makamlara yapılan dilek ve şikâyetleri inceler.
► Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler.
► Türkiye’de ikamet eden yabancılar karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilirler.
► Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelenmesi ve karara bağlanması altmış gün içinde sonuçlandırılır.
► İlgili kamu kurum veya kuruluşları Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonunca gönderilen dilekçeleri otuz gün içinde cevaplandırır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Hukuk Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.