Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Diksiyon ve Hitabet

Tonlama Nedir Tonlama Çeşitleri

Tonlama Nedir

Tonlama Çeşitleri

Tonlama Türleri

Tonlama Hakkında Bilgi

Konuşmada sesin duygulan belirtecek biçimde çıkarılmasına, ses titre­şimlerinin alçaltılıp yükseltilmesine tonlama denir.

Tekdüze bir konuşma, iletişimi olumsuz etkileyen en önemli faktörler­den biridir. Bütün bir konuşmanın aynı tonda ilerlemesi konuşmanın sığ ve sönük olmasına neden olur. Konuşmalara genel olarak orta bir tonla başlanır ve ses yavaş yavaş yükseltilir. Dinleyicilerin dikkati çekildikten sonra parlak bir sonla konuşmayı tamamlamak için ses alçaltılır, sonra birden yükseltilir.

İyi bir konuşmada düz, yükselen, alçalan, yükselip alçalarak dalgala­nan, alçalıp yükselerek dalgalanan tonlama çeşitleri uygun yerlerde kullanıl­malıdır.

Konuşurken doğallıktan uzaklaşılmamalıdır, yapay tonlamalar, konuş­mayı renklendirmek yerine komik bir hâle getirebilir.

Karamsarlık, alay, bunalma, korku, öfke, kızgınlık, merhamet gibi duygular ifadesini sadece kullanılan sözcüklerde bulmamalı ses tonundaki anlatım zenginliği bu duyguların destekleyicisi olmalıdır.

Ses tonlamaları kullanım becerisiyle de ilişkili olarak çeşitli anlam­lar taşır:

  • Tatlı ve yavaş bir söyleyiş sırasında tonu biraz yükseltmek: Acıma ve sevgi
  • Fısıltı tonlaması: Sinsilik, aldatıcılık
  • Kuvvetli ve yüksek ton: Öfke ve memnuniyetsizlik
  • Hafif sesle orta bir ton: Düşüncelilik ve sakinlik (Biraz daha yukarı bir tonda konuşulursa; ciddilik ve heyecanlılık)
  • Tatlı bir ses ve sakin bir tonlama: Ağırlık
2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!