Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sinema

Üç Arkadaş filmi konusu yönetmeni

Üç Arkadaş filmi konusu yönetmeni

Yönetmeni: Memduh Ün

Senaryo: Aydın Arakon, Metin Erksan, Muammer Çubukçu, M. Ün, Ertem Göreç, AtıfYılmaz, Bülent Oran

Görüntü Yönetmeni: Turgut Ören

Müzik: Abdullah Yüce

Oyuncular: Muhterem Nur, Fikret Hakan, Semih Sezerli, Salih Tozan, Faik Coşkun,

Mualla Sürer, Selahattin Yazgan, Senih Orkan, M. Ali Akpınar

Yapımevi (şirket): Emin F. (Talat Emin)

Konusu: Parklarda çengelli iğne satarken ünlü bir şarkıcı olan fakir ve kör bir kızla, ona en kötü günlerinde yardımcı olan altın yürekli üç arkadaşın hikâyesi.

Ödüller: Agah Özgüç’ün Dost Dergisi adına düzenlediği “Başlangıcından Bu Yan_a En Iyi Türk Filmi” soruşturmasında “Beyaz Mendil”, “Gecelerin Ötesi’: “Kınk Çanaklar” “Dokuz Dagvı n Efesi” “Kanun Namı- ‘ ‘ na”, “Yılanların Öcü”, “Gelinin Muradı “, {(Namus Uğruna” ve ‘Başamak Hakkımdır” filmleriyle seçilip 1 O filmin (‘Birincisi” oldu (Bülen t Oran, Ulvi Uraz, Vedat Türkali, Orhan Elmas, Fikret Hakan, Afif Yesari, Tuncan Okan, Atıf Kaptan, Erdoğan Tokatlı, Metin Erksan, Çetin A. Özkırım, Baha Gelenbevi, Hayri Caner, Memduh ün, Tarık Kakınç, İlhan Engin, Semih Sezerli, Agah Ozgüç, Fikret Uçak, K.. adir Savun) Dost der., Türk Sineması Ozel Sayıs, 20 Kasım 1962)

Notlar:  Sevgi dayanışmasıyla, şiirsel anlatımıyla Türk sinemasında yeni bir dönemi başlatan film. Buna karşılık Basın-Yayın Ve Turizm Genel Müdürlüğü, filmin Cannes Film Festivaline katılmasına izin vermedi. Filmin diyaloglarının bir kısmını Orhan Kemal yazdı. (Selim İleri, “Yeşilçam’ın Romanı”, Milliyet gaz., 2 Haziran 1985)

Eleştiriler:   “Uç Arkadaş” sağlam bir film grafiği çiziyor. Devamlılığı, geçişleri, bütünlüğü kusursuz değilse bile olumlu sonucu aksatmayacak güçte. Fotoğrafları yönünden de ayrıca ilgi çekici Geri planları, çevreye gösterdiği titizlik başarılı. “Üç Arkadaş” senaryo tekniği yönünden de benzerlerinde daha kuvvetli. Asıl diyalogları övülmeye hak kazanmış. Oynayanların hepsi yerli yerinde. Fikret Hakan’dan Güvercin Mahmure Abla’ya kadar. (Çetin A. Özkınm, “Geciken Yazı”, Sinema 59 der., s.2, 1 Mayıs 1959)

Bakınız: Nezih Coş, “Türk Sinemasının Somun Pehlivanı ‘Üç Arkadaş”‘, Yedinci Sanat der., s.23, Mayıs 1975

Bakınız: Salih Gökmen, “Bugünkü Türk Sineması”, s.134, Fetih Yay.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!