Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sorularınız

Yağmur Suyu Neden Sıcak Değildir

Yağmur Suyu Neden Sıcak Değildir

Birbirine sürtünen her yüzeyde bir sürtünme kuvveti oluştuğunu biliyoruz. Sürtünme kuvveti aynı zamanda ısı da açığa çıkarır. O halde yağmur damlaları buluttan yeryüzüne düşene kadar büyük bir yol kat ettiği halde nasıl olup da ısınmıyor?

Yağmur damlaları buluttan çıktıktan sonra belirli bir düzeye kadar hız kazanır, sonra sürtünme kuvvetinin etkisiyle yavaşlamaya başlar. Aynı zamanda da buharlaşır ve küçülür. Yani buluttan yola çıkan damlalar yeryüzüne düştükleri andan çok daha büyüktür aslında. Tüm bunlara rağmen yağmur damlaları bu yolculuk sırasında ısınmazlar.

Havanın direnci damlaların düşme hızına ve büyüklüğüne bağlıdır. Damla ne kadar büyük olursa o kadar fazla hava molekülü ile karşılaşır. Havadaki kaldırma gücü yani havanın direnci, yerçekiminin gücüne eşit oluncaya kadar damlanın hızı artar. Ancak her iki kuvvet eşitlenince damla terminal hız denilen sabit bir hızda düşmeye başlar.

Yerçekimi kuvveti damlanın kütlesi ile doğru orantılıdır. Yani damlanın yarıçapının küpü ile doğru orantılıdır. Sürtünme kuvveti ise yaklaşık olarak damla yüzeyi ile doğru orantılıdır. Bu da damlanın yarıçapının karesi ile doğru orantılı olduğu anlamına gelir. Bu kanunlardan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz: Düşen damlanın yarıçapı arttıkça yerçekimi kuvveti sürtünme kuvvetine oranla daha fazla önem kazanır. Bunun sonucu olarak da damlanın terminal hızı (sınır hızı) büyüklüğüne orantılı olarak artar. Damla büyüdükçe ortaya çıkan sürtünme kuvveti artmaya devam etmez ve bu nedenle yağmur damlası sürtünmeden dolayı ısınmaya devam etmez. İşte yağmurun yeryüzüne en ideal ısıda düşmesinin sebebi budur. Sebebi bildik, peki. Ya yasaları bilerek koyan ve özenle uygulayan özne?

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!