Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152

Fatih Sultan Mehmet’in başlattığı Ortodoks din adamlarına berat verme geleneği, yeni seçilen bütün piskoposlara da yerel yöneticilerin berat vermesi ile devam etmiştir. Verilen bu beratlara göre; hiçbir Ortodoks zorla Müslüman yapılmayacak, vergi vermek koşuluyla kilisenin yönetimine müdahale olmayacak, kilise malları kendisi tarafından yönetilecek, kilise kendi amacı için vergi koyabilecek, Ortodoksların evlenme ve boşanma işlemleri patrikhane tarafından sürdürülecek, aile ve miras işleri kilisenin yetkisi altında olacaktı.

Osmanlı Devleti’nin Avrupa’da ilerlemesi, Protestanlığı tanımasına ve bu konuda siyaset oluşturmasını sağlamıştır. Osmanlı Devleti ile Habsburglar arasındaki mücadele, Habsburg İmparatoru’nun iç işlerinde birliği sağlamak için Protestanlığı dinî ve siyasi bir müessese olarak kabul etmesine sebep olmuştur. Avrupa’da Osmanlı hâkimiyetinin sürdüğü yıllarda Protestanlar, Katolik Habsburg baskısından kurtulmuşlardır.

XVI. yüzyıl ortalarında Osmanlı himayesindeki Protestanların dinî hayatlarını serbestçe yaşamaları, Hristiyan devletlerin hâkimiyetinde yaşayanlar için “ideal” olarak görülmüştür. Osmanlı hâkimiyetinde olan Macaristan ve Erdel’de Protestanlık hızla yayılmaya başlamıştır. Osmanlı’nın dinî müsamahası Protestanlığın yayılmasını kolaylaştırmıştır. Osmanlı Devleti’nin ilerlemesi Avrupa’da siyasi ve sosyal birliği sağlamada, Almanya’da Protestanlığın yerleşmesinde ve nihayet 1555’teki Augsburg (Ogsburg) Barışı ile Protestanlığın resmen tanınmasında etkili olmuştur.

Osmanlı’nın Avrupa’daki ilerleyişiyle Katolik-Protestan mücadelesi, Protestanların lehine sonuçlanmıştır. Osmanlılara karşı mücadele edebilmek için Almanya birlik içinde olmak durumunda kalmıştır. Bu mecburiyet, Katoliklerin Protestanlara daha çok taviz vermelerine neden olmuştur. Martin Luther’in (Görsel 5.24) liderliğindeki Protestanlık hareketinin başarılı olmasında Osmanlı Devleti’nin önemli bir etkisi olmuştur.

Osmanlı’ya Rakip Avrupa Monarşileri

XVI. yüzyılda İngiltere’nin dışa açılmasıyla Osmanlı Devleti ile ticari ilişkileri gelişmiştir. İngiliz ticaret gemileri doğrudan Osmanlı limanlarına uğramaya başlamıştır. 1553 yılı sonlarında Kanuni Sultan Süleyman, Nahçıvan Seferi için Halep’te iken İngiliz tüccarı Antony Jenkinson (Antoniy Jenkinsın), vergi ödemeksizin Osmanlı limanlarında alışveriş yapma imtiyazı veren özel bir ticaret izni almıştır. Jenkinson, aynı yıllarda Rus Çarı’ndan elde ettiği daha büyük garantiler dolayısıyla ticari faaliyetlerini Rusya üzerinden genişletmeyi tercih ettiği için bu imtiyazı kullanmamıştır.

İngiliz tüccarları, XVI. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti sınırlarında ticari faaliyetlerine yeniden başlamıştır. Bunun en önemli sebebi, Fransa’da yaşanan din savaşları ile Hollanda-İspanya, Osmanlı-İspanya ve İspanya- Portekiz savaşlarının getirdiği çöküntü yüzünden diğer Avrupa devletlerinin Akdeniz’deki iktisadi hayattan çekilmesidir. Ortaya çıkan fırsatı değerlendirmek isteyen İngiliz tüccarlar,Fransız ve Venediklilere daha önceden verilen ticari kapitülasyonlardan yararlanmaya başlamıştır.

Osmanlı Devleti’nin Avrupa’da gelişen Protestanlığa sıcak bakması ve İspanya’ya karşı bir sefer yapmayı düşünmesi, Osmanlı Devleti ve İngiltere arasında siyasi yakınlaşmayı sağlamıştır. İngiltere açısından Avrupa’da gücünü devam ettirmek için Osmanlı Devleti ile iyi ilişkiler kurmak önemliydi. Osmanlı

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!