Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153

Devleti açısından ise Hint Denizi’nde Portekiz sömürgelerinde faaliyet gösteren İspanya ve Avrupa’daki Katolik cepheye karşı Protestan İngilizlerin kendi yanında yer alması önemliydi.

Kutsal Roma Germen İmparatoru V. Karl ile onun krallığını kabullenmeyen Fransa Kralı I. François (Fransuva) arasında başlayan savaş, Osmanlı Devleti’nin Avrupa siyasetine yönelmesine sebep olmuştur. I. François’nın

V. Karl tarafından yenilgiye uğratılıp esir edilmesi, arkasından da İtalya ve İspanya’daki Fransız topraklarının işgal edilmesi, Fransızların Osmanlı Devleti’nden yardım istemesine sebep olmuştur. François, Osmanlı Devleti’ni V. Karl’a karşı Avrupa devletlerinin varlığını güven altına alabilecek güç olarak görmüştür. Osmanlı Devleti, Avrupa’ya Roma-Germen İmparatorluğu’nun hâkim olmasını önleyebilecek en önemli tedbirin Osmanlı-Fransa ittifakı olduğunu düşünmüştür.

Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529 Viyana Seferi, Avrupa’da Hristiyan birliğinin kurulmasında etkili olmuştur. Osmanlı desteğini isteyen ve bu sayede Habsburg tehdidinden bir süre kurtulan Fransa dahi oluşturulan birliğe dâhil olmuş ve Osmanlılarla ilişkilerini inkâr etmiştir. Bununla birlikte Osmanlı Devleti, Macaristan’da ve Akdeniz’de Habsburglar ile giriştiği çatışmalarda bir başka Avrupa devletine nazaran Fransa ile daha yakın iş birliği içinde olmayı uygun bulmuştur. Osmanlı yönetimi, Kıbrıs Seferi’nden önce Avrupa’da kurulması muhtemel ittifakı parçalamak için 1569’da Fransa ile çok kapsamlı bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma ile ekonomik ve siyasi kapitülasyonlar genişletilmiştir.
Osmanlı Devleti ile savaş hâlinde bulunan İspanya, Akdeniz’de Osmanlı Devleti’ni en büyük tehlike olarak görürken İspanya’ya karşı bağımsızlık savaşı veren Hollandalı Protestan korsanlar ise Osmanlı Devleti’ne müttefik gözüyle bakmışlardır. Hilal şeklindeki madalyonlarının üzerine “Papa taraftarı olmaktansa, Katolik olmaktansa Türk olmayı tercih ederim.” ibaresini yazmaları bunun bir göstergesiydi. Osmanlı Devleti, Hollandalıları Akdeniz’de İspanya’ya karşı ittifak kurabilecekleri bir deniz gücü olarak görmüş, Hollanda ile olan ilişkilerini daha çok siyasi olarak yürütmüştür.

Afrika’da Osmanlı Nüfuzu

Avrupalılar, Coğrafi Keşifler ile sömürgecilik faaliyeti içine girmiştir. Haçlı Seferleri’nden sonra Doğu Akdeniz’deki etkinliklerini kaybeden Avrupalıların Kuzey Afrika’dan İspanya’ya kadar yayılan Müslüman varlığıyla bölgelerinde hareket alanları daralmıştır. Endülüs Emevileri, Fâtımîler, Eyyubiler, Memlûkler ve nihayet Osmanlılar nedeniyle özellikle Akdeniz bölgesinde siyasi ve idari etkinlik kuramamışlar ancak bu durum XV. yüzyılın sonlarında değişmeye başlamıştır. 1490’lı yıllarda İspanya’daki Müslümanların yönetimine son verilmiştir. Ardından İspanyolların öncülüğünde Avrupalı güçler Akdeniz’e açılmış ve 1505 yılından itibaren Kuzey Afrika’da önemli kaleleri ve şehirleri ele geçirmeyi başarmışlardır.

Osmanlı Devleti; Kuzey Afrika’da İspanyollarla, Kızıldeniz ve Doğu Afrika sahillerinde de Portekizlilerle mücadele etmiştir. İspanyolların ele geçirdiği başta Cezayir olmak üzere Tunus ve Trablusgarp’ı birer birer geri almıştır. Mekke ve Medine’yi tehdit eden Portekiz’i Kızıldeniz’den uzaklaştırmıştır. Afrika kıtasını XVI. yüzyılda tamamen ele geçirmeyi amaç edinen Avrupalıların bütün planları Osmanlı Devleti tarafından boşa çıkarılmıştır. Osmanlı padişahını bütün

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!