Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133

İstanbul’un Fethi’nin Türk ve İslam Dünyası Açısından Önemi

İstanbul’un Fethi’nin, Türk ve İslam dünyası üzerinde büyük etkisi olmuştur. Türklerin İstanbul’u fethetmeleri ile Orta Çağ boyunca hüküm sürmüş olan Bizans İmparatorluğu’na son verilmiş, Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğü sağlanmıştır. Bizans İmparatorluğu yıkılınca Bizans’tan destek alan Mora Despotluğu ve Trabzon Rum İmparatorluğu’nun da sonları yaklaşmıştır. İstanbul’un Fethi’yle Osmanlı Devleti, Balkanlarda ve Anadolu’da kendi güvenliğini sağlamıştır. Fetihle beraber devletin ticari gelirleri artmış, ekonomik durumu kuvvetlenmiş, ilim ve sanatta ilerleme kaydedilmiştir. Bu fetih, Türk denizciliğinin kuvvetlenmesini de sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nin Akdeniz ve Karadeniz’de hâkimiyet kurmasına zemin hazırlamıştır.

İstanbul’un Fethi, İslam dünyasında da sevinçle karşılanmıştır. Fetihle Osmanlı Devleti’nin Türk İslam dünyasında saygınlığı artmıştır. İstanbul’un alınmasıyla II. Mehmet’e “Fatih” unvanı verilmiştir. Hz. Muhammed’in İstanbul’un Fethi ile ilgili hadisi gerçekleşmiştir. Fatih, İstanbul’u aldıktan sonra kendisini Roma İmparatorluğu’nun varisi olarak ilan etmiş ve İstanbul, Osmanlı Devleti’nin yeni başkenti olmuştur.

İstanbul’un Fethi’nin Dünya Tarihi Açısından Önemi

İstanbul’un Fethi’yle Orta Çağ kapanmış, Yeni Çağ başlamıştır. Bin yıldan fazla hüküm süren Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) tarih sahnesinden silinmiştir. İstanbul’un Fethi’yle Avrupa, Doğu’daki emellerine başka yollardan ulaşmaya çalışmıştır. İstanbul’un Fethi ile Katolik ve Ortodoks mezheplerinin birleşmesi engellenmiştir. Fetih sırasında kullanılan büyük toplar Avrupa’nın ilgisini çekmiş; İstanbul’un Fethi’nden sonra güçlü surları yıkan büyük toplar, Avrupa’daki devletler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa’da krallar, bu güçlü topları feodal beylerin hâkim olduğu yerlerde kullanmışlar böylece derebeylik rejiminin çözülme süreci başlamıştır.

Papa, İstanbul’un fethedilmesi üzerine Osmanlılara karşı bir harekât planı hazırlığı içerisine girmiştir. Türklere karşı yapılacak harekât içerisinde Arnavutluk Beyi İskender Bey, Kutsal Roma-Germen İmparatoru III. Friedrich (Frederik), Napoli Krallığı ile Venedik Cumhuriyeti yer almayı kabul etmiş ancak bütün bu Haçlı birliği oluşturma planları olumlu bir sonuç vermemiştir. Osmanlı Devleti’nin ezici kuvvetinden çekinen devletler bu plandan vazgeçmiştir.

ARAŞTIRINIZ

Fatih Dönemi’nde hangi devletlerin teşkilat yapısından etkilenilerek yeni devlet teşkilatı oluşturulmaya çalışıldığı hakkında araştırma yaparak elde ettiğiniz bilgilerle bir metin yazınız. Yazdığınız metni sınıf ortamında paylaşınız.

  • Cevap: Fatih Sultan Mehmet döneminde, Bizans İmparatorluğu’nun teşkilat yapısından etkilenilerek yeni bir devlet teşkilatı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu çabalar sonucunda Osmanlı Devleti’nin idari ve askeri yapısı büyük ölçüde şekillenmiştir, böylece daha etkin bir yönetim sağlanmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!