Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

Fatih, İstanbul’un Fethi’nden sonra önündeki tüm engelleri ortadan kaldırarak tüm yetkileri elinde tutan bir hükümdar olmuştur. İtaatte kusurlu bulunan yeniçerileri cezalandırmış, yeniçeri ağalarını ve kumandanlarını kendi oluşturduğu yeniçeri bölüğünden (sekban) seçmiştir. Yeniçeri sayısını artırarak yeniçerileri ordunun merkezine yerleştirmiştir. Yeniçerileri doğrudan kendi şahsına bağlayarak yeniçerilerin yetkilerini artırmıştır. Bağımsız davranan uç beylerini sıradan sancak beyleri hâline getirmiştir.

Fatih Sultan Mehmet’in kalelere yerleştirdiği yeniçeriler, yerel yöneticilerden değil merkezî yönetimden emir almışlardır. Fatih Sultan Mehmet Dönemi ile yeniçeriler, eyaletlerde padişah otoritesinin temsilcisi olmuşlardır.

Fatih, vezirlik yapan Çandarlı ailesine İstanbul’un Fethi’nden sonra müdahale ederek onların devlet içindeki güçlerini kırmıştır. Daha sonra kendisine bağlı kişilerden seçtiği vezir-i âzamların (Görsel 5.8) yetkilerini sınırlandırmıştır. Yeniçeri ağası, defterdar, kazasker ve kadılar hiyerarşide vezir-i âzamın altında yer almasına rağmen kendi alanlarıyla ilgili işleri yapmada bağımsızdılar ve doğrudan padişaha bağlıydılar. Yeniçeri ağası vezir-i âzama değil doğrudan padişaha bağlıydı. Fatih, defterdar, vezir ve kazaskerleri kendine bağlayarak vezir-i âzamın yetkilerini sınırlandırmıştır.

Fatih, vezir-i âzamı mutlak vekili olarak tayin etmiş ve mali işlerde bağımsız olan defterdarın kontrol yetkisini vezir-i âzama bırakmıştır. Fatih, idarenin her kademesindeki kişileri kendine bağlı adamlardan seçmiş, yalnızca şeriatın uygulanmasını ulemaya bırakmış ve idarede yargı ile yürütmeyi birbirinden ayırmıştır.

Fatih, kendinden önce var olan devlet teşkilatına ve kurallara bazı eklemeler yaparak yeni bir kanunname hazırlamıştır. Osmanlı Devleti öncesi Türk devletlerinde olduğu gibi hükümdarlar örfi hukuka katkıda bulunabilirlerdi. Fatih Sultan Mehmet de örfi hukuk koyma yetkisini kullanarak pek çok kanun ve yasakname çıkartmıştır.

İstanbul’un Fethi ile şehir, tarihî yarımadanın dışına taşarak büyümüştür. İstanbul payitaht olunca nüfusunun artırılması için çalışmalar yapılmıştır. Görsel 5 8: Vezir-i âzam Fetihle beraber boş kalan binaların İstanbul’a gelenlere verileceği duyurul- (temsill) muş, esnaf ve zanaatkârların İstanbul’a yerleşmeleri için teşviklerde bulunulmuştur.
Fatih Sultan Mehmet, 1459 yılında İstanbul’dan kaçan Rum ahalisinin yerlerine dönmesi için bir ferman çıkarmıştır. Amasra’dan Ermeni ve Rum tüccarlar; Mora, Taşoz, İmroz ve Semadirek adalarının Rum ahalisi; Trabzon Rumlarının bir kısmı; Konya, Larende, Aksaray ve Ereğli’den Müslüman halk ile Rum halkı; Kefe’den Rum, Ermeni ve Latinler İstanbul’a getirilerek iskân ettirilmiştir. XV. yüzyılın sonlarında İspanya, Portekiz ve Güney İtalya’dan sürülen Yahudilerin bir kısmı da İstanbul’a yerleştirilmiştir. 1477 yılında 100 bin civarında olan İstanbul nüfusunun %60’ı Müslümanlardan oluşuyordu. XVI. yüzyılda siyasi ve ekonomik sebeplerle Rumeli, Anadolu, İran ve Mısır’dan gelen göçmenler kente yerleşmeye devam etmiştir. Osmanlı ülkesi zamanla İstanbul merkezli bir kültür ve sosyal yapının etkisi altına girmiştir.

CEVAPLAYINIZ

Fatih Sultan Mehmet, fetihten sonra azalan İstanbul nüfusunu neden artırmak istemiştir? Yazınız.

  • Cevap: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul nüfusunu artırmak istemiştir çünkü şehri yeniden canlandırmak, ekonomisini güçlendirmek ve İstanbul’u daha büyük ve güçlü bir merkez haline getirmek istemiştir. Ayrıca, fethedilen bölgelerden gelen göçmenlerin şehre yerleştirilmesiyle, farklı kültürlerin etkileşimine katkıda bulunarak çok kültürlü bir yapının oluşmasını teşvik etmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!