Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

Filibe, İslimye, Silivri, Siroz panayırları bunların en önemlileriydi. Rumeli’nin en büyük panayırı Uzuncaabad Panayırı’ydı. Bu panayır eylül ayının başında başlar ve bir bir buçuk ay devam ederdi. Yabancı tüccarlardan İngilizler, Fransızlar, Avusturyalılar ve Saksonyalılar panayıra ürün getirirlerdi. Anadolu’da da Yapraklı, Zile, Amasya, Buca, Balıkesir ve Manyas panayırları büyük panayırlardı. Panayırlar, merkezî idare tarafından organize ve idare edilirdi.

Padişahın isteğiyle düzenlenen büyük şenlikler payitahtta ve diğer büyük şehirlerde düzenlenirdi.

Osmanlı’nın Klasik Dönem’inde şehzadelerin sünnet törenleri ve hanım sultanların düğünleri vesilesiyle de şenlikler yapılırdı (Görsel 7.3). XV. yüzyılın ikinci yarısına kadar Osmanlı padişahları diğer devletlerden veya Türk ailelerden kız alırlardı. Bu durum padişah düğünlerinin görkemli şenliklerle yapılmasını gerektiriyordu. Fatih Dönemi’nde saray içinden evlenme geleneği ilkesinin getirilmesiyle halkın katıldığı gösterişli düğün törenleri yapılmadı. Şehzadelerin sünnet düğünleri ise herkesin katılacağı bir şekilde düzenlenirdi. Çeşitli malzemeden süslemeler yapılır ve gelenlere şekerleme, yiyecek ve içecek ikram edilirdi. Padişah, çocuklarını düğünün ilk gününde şehir dışında hazırlanan bu şenlik süslemelerini görmeye götürürdü. Sünnet düğünlerinde veya ordunun sefere çıktığı zamanlarda lonca alayları düzenlenirdi. Şehzadelerin doğumunda, bir yerin fethinde veya kandillerde “donanma” denilen ışık gösterileri düzenlenirdi.

Gösterilerde evlere kandiller asılır, minareler arasına mahyalar kurulurdu. Şenliklerde ise geceleri havai fişek gösterileri yapılırdı. İstanbul’da ve taşranın büyük şehirlerinde şenlikler padişah adına yapılırdı. Şenlikler padişahın şanını yücelten etkinliklerdi. Sefer dönüşü düzenlenen şenliklerde yer alan padişah, diğer şenliklere sadece bir seyirci olarak katılırdı. Padişah, diğer şenliklerin kendi otoritesini meşrulaştırma araçlarından biri olduğunun bilincindeydi. Bu törenlerde padişah ve tebaası arasında hediyeleşme de önemli bir yer tutardı. Şenliklerde toplumsal kurallar ve devlet teamülleri biraz daha esnetilirdi. Mesela şenlikler dışındaki zamanlarda kadınların, herkesin bulunduğu yerlere gitmesi hoş karşılanmazken şenliklere katılmaları olağandı ve onlara şenliklerde yer ayrılırdı.

Osmanlı Devleti’nde pazar ve panayırların sosyokültürel hayata etkilerini analiz ederek bununla ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde pazar ve panayırlar, ekonomik etkilerinin yanı sıra sosyokültürel etkilere de sahipti. Bu etkinlikler, farklı kültürlerin buluşma ve etkileşim alanları olarak işlev görürdü. Ticaretin yanı sıra kültürel alışverişe de zemin hazırlardı. Ayrıca pazar ve panayırlar, sosyal ilişkilerin kurulduğu ve sürdürüldüğü önemli mekanlardı, bu nedenle toplumsal dayanışma ve iletişimi desteklerdi.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
1
unlike
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!