Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

Müslüman ahali için önceliği olan bayramlar; Ramazan ve Kurban bayramlarıydı. Mevlit törenleri, düğünler ve sünnet düğünleri de önceliği olan törenlerdendi. Seyyahların eserlerinden anlaşıldığı üzere halk sık sık mesire yerlerine de giderdi.

Osmanlı Yemek Kültürü

Osmanlı sarayı mutfak kültüründe kuzu veya koyun etiyle hazırlanan kebap, yahni, külbastı, kızartma ve köfteler; pirinç pilavı çeşitleri, tahıl ve baklagillere dayanan et suyu ile pişirilmiş çorbalar vardı. Etli dolmalar, sebzelerle hazırlanan bazı tencere yemekleri, tavuk ve balık kebapları ve börekler vardı. Yemekler genellikle tereyağı ile pişirilmekteydi. Yaş ve kuru meyveler ile hazırlanan hoşaf, şerbet, şurup ve reçeller vardı. Helvalar, sütlü tatlılar, baklava, güllaç ve kadayıf gibi tatlı çeşitleri Osmanlı mutfağının zenginlikleriydi.

Erken dönem Osmanlı mutfağında kuru ve yaş meyveler et ve pilavlarda baharat olarak kullanılırken Klasik Dönem’de bu gelenek giderek azalmıştı. Et çeşitleri içinde dana eti tercih edilmemekteydi. Mevsiminde kuzu eti diğer zamanlarda ise koyun eti kullanılmaktaydı. Tavuk ve piliç gibi kümes hayvanlarının yanı sıra keklik, kaz, bıldırcın, ördek ve balık Osmanlı mutfağında tüketilen lezzetler arasında yer almaktaydı (Görsel 7.4).

Bozahane de kahvehane ve hamam gibi Osmanlı’da sosyalleşmeyi sağlayan mekânlarından biriydi. Boza, çoğunlukla darıdan yapıldığı gibi buğday, arpa ve pirinçten de yapılırdı. Boza, Türklerin Orta Asya’dan beri bildikleri bir içecektir. XV. yüzyılda Amasya, Bursa ve İstanbul’da, XVI. yüzyılda Mardin’de bozahaneler kurulduğu bilinmektedir. Trakya bozacıları ve Ankara bozacıları da bu dönemlerde meşhurdur. Kahvehaneler öncesi Osmanlı toplumun- da şehirlerde yaşayanlar bozahanelerde bir araya gelip sohbetler etmişler, çeşitli konuları tartışmışlar, dertleşmişler ve görüş alışverişlerinde bulunmuşlardır. Kahvehane ve bozahane sahiplerinin çoğu Türk’tür.

XVI. yüzyılda kahvenin Osmanlı Devleti’ne Yemen’den gelişi ve ilk kahvehanenin açılması Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’ne rastlar. Nitekim XVI. yüzyılda namaz vaktinden önce camiye gelenler veya iki namaz arasında vakit geçirmek isteyenlere camilerin yanında bulunan bekleme yerlerinde kahve ikram edilmesi de âdet hâlini almıştı. Artık halkın toplanma yerlerine kahvehaneler de eklenmiştir. Buralar Osmanlı toplumunun sosyal buluşma yerleri hâlini alınca sayıları da hızla artmıştı. Kahvenin ve tütünün Osmanlı topraklarına girişinde, bu maddelerin dinî açıdan haram mı helal mi oldukları tartışılmıştır. Bütün bunlara rağmen bu maddeler, sosyal ve siyasi hayat bakımından önemli sonuçlar doğurmuştur. Zamanla Osmanlı ülkesine özgü bir kahve ve kahvehane kültürü gelişmiştir. Hemşehriler, aynı meslekten olanlar, şairler, kâtipler, kadılar ve müderrisler buralarda buluşurlardı. Buralarda özellikle akşam ile yatsı namazları arasında Hamzanâme, Battalnâme gibi halk kitapları okunur; saz şairleri ve meddahlar halk hikâyeleri anlatır; orta oyunu ve Karagöz oyunları icra edilir; dama, tavla, satranç oynanırdı. Bu mekânlara halk arasında “mektebiirfan” denirdi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!