Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 205

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 205

Sahip sancaklarından meydana gelen Anadolu eyaletinde 1530-1540 seneleri arasında eyaletin toplam gelirinin %17’sini vakıfların geliri oluşturmaktadır. Rumeli eyaletindeki Türk vakıfları cami, mescit, medrese, mektep, tekke, zaviye, imaret, köprü, kervansaray, hamam, türbe, çeşme, sebil, kütüphane gibi hayır eserlerinden oluşmaktaydı.

Vakıflar eliyle meydana getirilen yapılar bütününün en gelişmiş şekli külliyelerdir (Görsel 7.13). Vakıf sistemiyle meydana getirilen külliyeler yeni fethedilen beldelerin İslam mimarisine göre ihya edilmesinde, boş ve ıssız sahaların iskâna açılmasında, konargöçer insanların bir şehir medeniyetine ulaşmasında etkili olmuştur. Külliyeler, medreselerde üretilen bilgilerin halka aktarılmasıyla toplumda kültür bütünlüğünü sağlamış, erişilmez tarzda tasarlanan mimari yapılarıyla devletin kudretini sergilemiştir. Külliyelerin inşasında ve tezyinatında gösterilen itina sebebiyle külliyeler güzel sanatlardaki yeteneklerin sergilenmesinde, sosyal hayatta, birlik ve beraberliğin sağlanmasında önemli rol oynamıştır.

İbadetlerin topluca yapılabilmesi için külliyelerin merkezine camiler inşa edilmiştir. Camiler aynı zamanda manevi etkileşim ve bilgi iletişim merkezleriydi ve konferans salonları fonksiyonunu icra ediyorlardı. Ahlaki değerler topluma buralarda öğretiliyordu.

Külliyenin daha inşaatı başlamadan önce inşaat alanına su getirmek üzere su yolları şebekesi inşa ediliyor, diğer bütün birimlerden önce çeşmeler ve hamam yapılıyordu. Gaye, işçilerin banyo ihtiyaçlarını gidererek rahat çalışmalarını temin etmekti. Külliyenin esas bölümlerinin inşasından sonra ise vakıf kurucusunun türbesinin yapımı ilgili diğer insanların ebedî istirahatleri için mezarlık ve bahçeler tesisiyle çevre düzenlemesi tamamlanıyor ve böylece külliyenin tabiatla uyumu sağlanıyordu.

ARAŞTIRINIZ

Osmanlı’da farklı alanlarda tesis edilen vakıfların toplumsal hayata etkilerini araştırarak elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Osmanlı’da kurulan vakıflar, eğitim, sağlık, sosyal yardım gibi alanlarda hizmetler sunarak toplumsal refaha katkı sağlamış ve sosyal dayanışmayı teşvik etmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!