Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 206

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 206

Vakfiye Örnekleri

Osmanlı Devleti’nde vakıflar, çeşitli gayelere hizmet etmek için kurulmuştur. Hastane, kervansaray, medrese, cami, tekke, aşevi, köprü, içme suyu şebekesi, sulama bentleri, yollar, imarethane yaptırma vakıfları, evlenme çağına gelen fakir kızların çeyizini almak için çeyiz vakıfları, devlet adamlarının geçmediği kenar mahallelere kaldırımlar yapılması için kaldırım vakfı, çeşme vakıfları, hamam vakıfları, okul ve kütüphane vakıfları gibi vakıflar bulunmaktadır. Bu vakıflara ilaveten hayvanlar için yapılmış vakıflar da vardır. Hayvanlar için leylekleri koruma vakıfları, güvercin ve diğer kuşlar için yem vakıfları, kışın aç kalan her türlü hayvan için yem, yiyecek vakıfları vb. vakıflar kurulmuştur.

Tüm bu vakıfların kendine ait birer vakfiyesi-vakıfnamesi vardır. Bu vakfiyeler şahitler huzurunda ve kayıt altına alınarak yazılır, en ince ayrıntılarıyla vakfedilen meralar, tarlalar, dükkânlar vb. gelir getiren her şey ayrıntılı bir şekilde tarif edilirdi. Kurulacak vakfın binaların ve köprülerin (Görsel 7.14) nasıl inşa edileceği, mimarının kim olacağı, kaç işçi çalışacağı, hangi işte çalışan işçinin ücretinin kaç akçe olacağı, bina yapımından sonra yöneticilerin, çalışanların özellikleri, hizmet alanları, harcamaların ne şekilde yapılacağı, sonraki zamanlarda binanın bakım, tamir giderlerinin nasıl karşılanacağı belirtilirdi.

Değişik amaçlara hizmet etmek için kurulan bazı vakıfların vakfiyeleri şöyledir: Yıldırım Bayezid’in Bursa Vakfiyesi

Yıldırım Bayezid’in 1400 tarihli vakfiyesinde tamirat masrafları için günde iki dirhem ayrılacağı belirtilmiştir. Bunun yanı sıra vakfiyede binaların tamirine tayin edilen mimar sayısı ve alacakları maaşları da tespit edilmiştir. Vakfiyeye konulan şarttan tamirat işleri ile uğraşacak iki mimar tayin edildiği ve bunların her birine günde iki dirhem ve her ay bir müd (832 g) buğday tahsis edildiği anlaşılmaktadır. Kendilerine gündelik bağlanmasından bu mimarların devamlı hizmetliler kadrosunda yer aldıkları belirlenmektedir.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul Vakfiyesi

Fatih Sultan Mehmet’in vakıfnamesinde hasta, şehit yakınları, fukara insanların ihtiyaçlarının karşılanması istenmiştir.

“Ben ki İstanbul Fatihi abd-i aciz (aciz kul) Fatih Sultan Mehmet, bizatihi alın terimle kazanmış olduğum akçelerimle satın aldığım İstanbul’un Taşlık

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!