Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52

Devleti’nin yerini alabilmek için birbirleriyle mücadele etmişlerdir. İlhanlI Devleti egemenliğinde olan Türkiye Selçuklu Devleti, 1308’de Sultan II. Mesut’un ölümüyle yıkılmıştır. XIII. yüzyılda Anadolu’yu çevreleyen denizlerde Venedik ve Ceneviz devletleri hâkimiyet kurmuştur. Bu devletler hem birbiriyle hem de Bizans’la mücadele etmiştir. Akdeniz’de birçok adaya sahip olmuşlardır. Özellikle Cenevizler Boğazlar üzerinde denetim kurmuştur. Bu dönemde Anadolu ve çevresinde Bizans İmparatorluğu, İlhanlılar, Memlûkler ve Altın Orda gibi devletler varlığını sürdürmekteydi.

Bizans İmparatorluğu (330-1453)

Bizans İmparatorluğu, XIV. yüzyılda Anadolu’nun batısındaki Marmara kıyıları, Kocaeli Yarımadası, Trakya, Makedonya ve Ege adalarının bir kısmına hâkimdi. Bu dönemde Bizans’ta sosyal sınıflardan kaynaklı uyumsuzluklar mevcuttu. Yönetimde veraset anlayışından kaynaklanan taht mücadeleleri ve aristokrasi ile ordunun hanedana karşı başlattıkları iç çekişmeler, ülkenin tamamını etkileyerek siyasi istikrarsızlıklara sebep olmuştur. İç çekişmeler dış politikaya olumsuz yansımıştır. XIII. yüzyıl sonları ile XIV. yüzyılda Bizans, Selçuklu Devleti ve diğer Türk beylikleriyle kıyasıya bir mücadele içindeydi. Bizans, Sırplar ve Bulgarlarla da bir çekişme hâlindeydi.

Latinler tarafından düzenlenen IV. Haçlı Seferi sonucunda İznik ve Trabzon’da iki Hristiyan devlet kuruldu. İznik Rum Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti ile bazı çatışmalara girdiyse de genellikle dostane ilişkiler kurdu. Dostane ilişkilerin arkasında yatan asıl sebep, doğudan gelebilecek bir Moğol saldırısına karşı birlikte hareket etmekti. Trabzon Rum Devleti ise varlığını XV. yüzyıla kadar sürdürdü ve II. Mehmet tarafından 1461’de ortadan kaldırıldı.

İlhanlı Devleti (1256-1335)

Cengiz Han’ın torunu Hülagû Han tarafından İran’da kurulan İlhanlı Devleti, İran’ın yanı sıra Kafkasya ve Irak’ı ele geçirmiş, Anadolu’yu doğu ve güneydoğudan çevrelemiştir. İlhanlılar, Türkiye Selçuklu Devleti’ni Kösedağ Savaşı’nda yenilgiye uğratmış ve onları egemenliği altına almıştır. Anadolu’da baskı ve şiddete yönelik bir politika izlemiş fakat sağlam bir düzen kuramamıştır. Türkiye Selçuklu Devleti’nin yıkılışından sonra ise Anadolu’ya valiler atayıp halkı vergiye bağlamıştır. İlhanlılar, Gazan Han Dönemi’nde İslamiyet’i kabul etmişlerdir.

Memlûk Devleti (1250-1517)

Türk asıllı komutanlar tarafından 1250’de Mısır’da kurulmuştur. Memlûklerde saltanat, veraset anlayışına dayanmıyordu. Bu nedenle tahta çıkmak için askerî hizmetlerde yetişip emîrliğe yükselen en nüfuzlu ve mevki sahibi kişi hükümdar seçilmiştir. Bu yönetim tarzı onları diğer Türk devletlerinden farklı kılmıştır. Memlûkler, Moğolların Bağdat’ı işgalinden sonra Abbasi halifesinin koruyuculuğunu üstlenerek siyasi bakımdan İslam dünyasının lideri olmuşlardır. Ayrıca Baharat Yolu sayesinde ticarette gelişmiş ve zenginleşmişlerdir.

Memlûkler, Mısır’a yönelen İlhanlı ordularını 1260 yılında Ayn-ı Calut Savaşı’nda yenerek onları Suriye’den çıkarmışlardır. 1277’de Elbistan Savaşı’nda da Moğolları yenen Baybars komutasındaki Memlûk orduları, Anadolu’dan yeterince destek görmediklerinden Mısır’a dönmüşlerdir. Tarihî süreç içinde Osmanlılarla arası açılan Memlûkler, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından yıkılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!