Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 53

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 53

Altın Orda Devleti (1227-1502)

Cengiz Han’ın torunu Batu Han (Görsel 2.2) tarafından Hazar Denizi ve Karadeniz’in kuzeyinde kurulmuştur. Anadolu’yu kuzey ve kuzeydoğudan çevreleyen Altın Orda Devleti, Anadolu’ya kuzeyden gelebilecek Moskova ve Kiev knezliklerinin saldırılarına karşı kalkan görevi görmüştür. XIV. yüzyıl sonlarında Timur’un düzenlediği seferler karşısında aldığı ağır yenilgilerle zayıflayıp 1502’de yıkılmıştır. Altın Orda Devleti parçalanınca Moskova Knezliği güçlenmiş ve Rus Çarlığı hâline gelmiştir.

Osmanlı Beyliğinin Kuruluşu ve Hanedanın Kökeni

Osmanlı hanedanı, Oğuzların Bozok kolunun Günhan soyunun Kayı Boyu’na mensuptur. Kayı Boyu’nun simgesi, iki ok ile bir yaylı oktur. Kayı sözcüğü “güçlü, kuvvetli” anlamına gelmektedir.

Osmanlı Beyliği’nin kuruluş sürecini 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’ya yapılan Türk akınlarına bağlamak mümkündür. Moğolların İran ve Azerbaycan’a hâkim olmalarıyla Anadolu’ya yeni ve daha büyük bir göç dalgası gerçekleşmiştir.

Moğolların Anadolu’ya doğru ilerlemesiyle Osmanlılar’ın ataları Ahlat’tan Erzurum-Erzincan taraflarına yönelmişler, bir süre burada kaldıktan sonra eski vatanlarına dönmek niyetiyle Halep’e kadar inmişlerdir. Daha sonra Pasin Ovası’na gitmek zorunda kalmışlar, burada iken ailenin bir kısmı ayrılmış, geri kalanlar Ertuğrul Bey liderliğinde Ankara-Karacadağ yoluyla Söğüt’e gelmişlerdir. Kayılar, Söğüt’ü kışlak, Domaniç’i ise yaylak olarak kullanmışlardır.

Osmanlı’nın soyu hakkında yapılan birçok araştırmaya göre Osmanlı Devleti’nin kurucusu Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Bey’dir. Osman Bey’in ilk teşkilatı Türkmen boy sistemi şeklindedir. Bu sistem içerisinde ön plana çıkan Osman Bey, zamanla güçlenerek müstakil bir beylik kurma yolunda önemli başarılar elde etmiştir. Beyliğin kurulması sürecinde Bizans’ın içinde bulunduğu durum önemlidir. Bu durumdan istifade eden Osmanlılar, Bitinya bölgesinde faaliyet göstermiş özellikle 1302 Koyunhisar Savaşı’yla bir hanedan kurucusu durumuna gelen Osman Bey, tarihi bir şahsiyet olarak ortaya çıkmıştır. Bu zafer aynı zamanda Osmanlıların aşiretten beyliğe geçişinde bir dönüm noktasıdır.

Osmanlı Beyliği’nin Sınırlarının Genişlemesinde Etkili Olan Fetih Yöntemleri ve Politikalar

Gaza geleneği ve kitle halindeki göçler, Osmanlı Beyliği sınırlarının genişlemesinde önemli faktörler olmuştur. Osmanlı Beyliği, doğudan gelen Türkmenleri uçlara yerleştirerek beyliği genişletme ve büyütme siyasetini izlemiştir. Bu dönemde Moğol baskısıyla batıya doğru büyük göçler yaşanmıştır. Osman Bey, izlediği siyasetle bu göç dalgalarından istifade ederek Türkmen gruplarını beyliğin sınırları içerisine yerleştirmiştir. Fethedilen yerlerde Hristiyan halka “zimmi” statüsü verilerek yerlerinde bırakılıp korumaya alınması da Osmanlıların yükselişini kolaylaştırmıştır. Osmanlılar, imparatorluklarını kurarken, kitleleri çeken bu uzlaşıcı, koruyucu, hoşgörülü siyaseti bilinçle izliyordu.

Osman Bey, yürüttüğü fetih hareketleri ve izlediği politikalar ile Akça Koca, Konur Alp, Abdurrahman Gazi, Samsa Çavuş, Turgut Alp, Saltuk Alp, Hasan Alp gibi gazileri etrafında toplamış, beyliği askerî olarak güçlendirmiş ve beyliğin sınırlarını genişletmiştir. Osman Bey, bir yandan gazaya teşvikte bulunurken diğer

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!