Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54

yandan da adalet, ekonomik refah ve farklı inançlara gösterdiği saygıyla hâkimiyetine aldığı bölgelerdeki halkın güvenini kazanmıştır. Fethedilen yerler imar edilerek canlandırılmış, böylelikle beyliğin gelişmesi temin edilmiştir. Osmanlı Beyliği, geliştirdiği bu politika sayesinde kısa sürede beylikten devlete ve nihayetinde dünyaya hükmeden bir devlete dönüşmüştür.

İlk Fetihler
Osman Gazi’nin ilk harekât üssü Söğüt’tür. Devletin doğuşunun ikinci aşaması ise Karacahisar’ın fethedilmesidir. Fetihten sonra Osmanlı Beyliği’nin merkezini Söğüt’ten Karacahisar’a taşıyan Osman Gazi, bağımsızlık iddiasında bulunarak adına hutbe okutmuş, töresini (kanununu) ilan etmiş, Karacahisar’a kadı ve subaşı tayin etmiştir. Böylece beyliğini Türk İslam devletlerindeki gibi teşkilatlandırarak saltanatını pekiştirmiştir. Karacahisar’ın fethi, Osman Gazi’yi gazilikten uç beyine yükseltmiştir. İkinci aşamada 1299 yılında Eskişehir’in batısındaki Bilecik, Yarhisar, Yenişehir ve İnegöl tekfurlarının hisarlarını fethetmiştir. Osman Gazi’nin bir süre Bilecik ve Yenişehir’de kalması, buraların da beyliğin merkezi olarak anılmasına vesile olmuştur.

Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.

Osmanlı Beyliği’nin İdari Merkezleri

Söğüt, Kayı boyunun Yassıçemen Savaşı’nda Selçuklu ordusunu desteklemesinden dolayı Sultan I. Alaattin Keykubat tarafından Ertuğrul Gazi’ye yurt olarak verilmiştir. Ertuğrul Bey’in uç beyliğinin merkezi olan Söğüt, Osman Gazi Dönemi’nde de idari merkez olarak öne çıkmıştır. İstanbul’un Marmara üzerinden İç Anadolu’ya ulaşımını sağlayan yollar üzerinde yer alan Söğüt, İstanbul’un Fethi’nden sonra Hac yolunun konak yerlerinden biri olmuştur.

Osmanlıların fethettiği ilk kale olan Karacahisar’da, Osman Bey adına hutbe okutulmuştur. Karacahisar’ın fethiyle Osmanlı Beyliği’nin temelleri atılmıştır. Bu kale Osmanlıların Batıya doğru ilerlemesinde büyük bir öneme sahiptir. Kalenin fetihten sonra Müslüman halk iskân ettirilerek Karacahisar, beyliğin idare merkezi hâline getirilmiştir.
Bilecik,1299 yılında Bizanslılardan alındı. Orduların geçiş güzergâhında bulunması ve önemli bir ticaret merkezi olmasından dolayı Osman Bey, fetihten sonra Bilecik’i beylik merkez yaptı ve şehrin kadılığına da Şeyh Edebali’yi getirdi. Şeyh Edebali imar faaliyetlerine girişti. Osman Bey, buraya bir cami ve bir ev inşa ettirdi. Osman Bey’in fethettiği ilk kalelerden biri olması ve Şeyh Edebali’nin türbesinin burada olmasından dolayı Bilecik, Osmanlılar için önemli bir şehirdir.

Yenişehir, 1301 yılında Osman Bey tarafından alınmıştır. Yeni iskânlarla bir Türk şehrine dönüştürülen Yenişehir, bir süre beyliğin yönetim merkezi olmuştur. İdare merkezi olmasında Bizanslılardan gelecek tehlikeyi önleyecek bir konuma sahip olması etkili olmuştur. Yenişehir, üzerinde bulunduğu güzergâhtan dolayı zaman içerisinde önemini sürdürmüştür.

Osmanlı Beyliği’nin kuruluş sürecinde yönetim merkezini sık sık değiştirmesinin gerekçeleri neler olabilir? Düşüncelerinizi aşağıdaki alana yazınız.

  • Cevap: Osmanlı Beyliği’nin kuruluş sürecinde yönetim merkezini sık sık değiştirmesinin temel gerekçelerinden biri, belirli stratejik avantajlar ve güvenlik endişeleri olabilir. Yeni fethedilen topraklar ve gelişen tehditler karşısında, yönetim merkezinin değiştirilmesi, daha güvenli veya stratejik olarak daha avantajlı pozisyonlara geçiş yapmayı mümkün kılmıştır. Ayrıca, ekonomik ve ticari fırsatların peşinden gitmek, ve yeni kaynaklara erişim sağlamak da yönetim merkezinin değiştirilmesinde etkili olmuş olabilir. Bu hareketlilik, Osmanlı Beyliği’nin genişleme sürecinde esnekliği ve bölgesel gücünü artırmada kritik bir rol oynamıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!