Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

1. Yapılandırmış griddeki (kutucuklu tablo) birleşik kelimelerin yanındaki numaraları, bu birleşik kelimelerin oluşumunu bildiren aşağıdaki cümlelerin yanındaki boşluklara yazınız.

kabul etmek-olagelmek-gazavatname-birbiri-yardımcı olmak-hafta sonu-üretebilmek-kara yolu-niçin

  • Cevap:

Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır. (7- gazavatname)

Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır. (2- birbiri, 8- hafta sonu, 9- niçin)

Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır. (3- üretebilmek)

Hane, name, zade kelimeleriyle oluşturulan birleşik kelimeler bitişik yazılır. (1- kabul etmek, 4- olagelmek, 5- yardımcı olmak, 6- kara yolu)

-a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle yapılan birleşik fiiller bitişik yazılır. (Bu örnekte verilmemiş.)

2. Aşağıdaki parçada günümüz yazım kurallarına uymayan kullanımları belirleyiniz.

Bu devreden sonraki Türkçede gördüğümüz bir çok yeni şekiller bu devrede henüz Eski Türkçedeki eski şekillerinin izlerini taşımaktadırlar. Eski Anadolu Türkçesi bir taraftan böylece Eski Türkçenin izlerini taşırken diğer taraftan köklerde ve eklerde bazı ses ve şekil ayrılıkları göstermek suretiyle Osmanlıca ve Türkiye Türkçesinden biraz farklı bir durum arzeder.

  • Cevap:

“bir çok” ifadesindeki “bir” kelimesi ayrı yazılmalıdır: “birçok.”

“suretiyle” kelimesi yerine “şeklinde” kullanılmalıdır: “göstermek şeklinde.”

“çok” kelimesinin bağlı olduğu kelimenin sonunda yer almalıdır: “göstermek suretiyle.”

Parçanın düzeltilmiş hali:

“Bu devreden sonraki Türkçede gördüğümüz birçok yeni şekiller, bu devrede henüz Eski Türkçedeki eski şekillerinin izlerini taşımaktadırlar. Eski Anadolu Türkçesi, bir taraftan böylece Eski Türkçenin izlerini taşırken, diğer taraftan köklerde ve eklerde bazı ses ve şekil ayrılıkları göstermek suretiyle Osmanlıca ve Türkiye Türkçesinden biraz farklı bir durum arzeder.”

3. Aşağıdaki parçada noktalama işaretlerinin kullanılma amaçlarını belirleyiniz.

Dilden başlayan bu değerler bütünü, etrafında buluşanları sıradan insan toplulukları olmaktan çıkarır; sıfatlandırır ve millet yapar. Millet aynı dili konuşan, kendine özgü kültür, sanat, edebiyat, gelenek ve inanç sistemi üretebilmiş, geçmişin birikimi kadar geleceğin tasarımlarında da paydaş olan insan topluluğudur. İnsan topluluklarını millet yapan değerlerin başında da dil ve tarih birlikteliği vardır. ‘Ortak bellek’ olarak adlandırılan bu birliktelik modernleşme sürecinin ortaya çıkardığı bir ‘varoluş biçimidir.

  • Cevap:

Aşağıdaki parçadaki noktalama işaretlerinin kullanılma amaçları şunlardır:

Virgül (,): Paragrafın başında ve ortasında kullanılan virgül, cümle içindeki farklı öğeleri ayırmak ve anlam bütünlüğünü sağlamak için kullanılır. Örneğin, “Dilden başlayan bu değerler bütünü, etrafında buluşanları sıradan insan toplulukları olmaktan çıkarır” cümlesinde virgül, iki farklı ifadeyi ayırarak anlamın daha net anlaşılmasını sağlar.

Noktalı virgül (;): Noktalı virgül, iki bağımsız ama birbiriyle ilişkili cümle arasında bağlantı kurmak için kullanılır. Örneğin, “sıfatlandırır ve millet yapar; Millet aynı dili konuşan, kendine özgü kültür, sanat, edebiyat, gelenek ve inanç sistemi üretebilmiş” cümlelerinde noktalı virgül, iki cümle arasındaki ilişkiyi vurgular.

Nokta (.) : Nokta, cümlelerin sonunu belirtir. Paragraftaki her cümle sonunda nokta kullanılmıştır.

Tırnak işaretleri (”): Parçada tırnak işaretleri, “Ortak bellek” ifadesinin alıntı olduğunu ve özel bir terim olduğunu belirtmek için kullanılmıştır.

Parçada kullanılan noktalama işaretleri, cümlelerin yapılarını ve anlam bütünlüğünü sağlamak, ilişkileri vurgulamak ve alıntı yapılan ifadeleri belirtmek için kullanılmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
30
angry
24
clap
12
unlike
4
love
3
sad
2
confused
1
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!