Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

2. Planlama

a. Metnin ana düşüncesini / iletisini belirleme
b. Ana düşünceyle / iletiyle bağlantılı yardımcı düşünceleri belirleme ve sıralama
c. Yardımcı düşünceleri destekleyen düşünceyi geliştirme yollarını belirleme

3. Taslak Metin Oluşturma

Seçilen türe özgü yapı, dil ve anlatım özelliklerine uygun bir taslak metin oluşturulur.

4. Düzeltme ve Geliştirme

Taslak metin; paragraflar arası ilişki ve tutarlılık, yazım, noktalama, sayfa düzeni, tür özellikleri, iyi bir anlatımda bulunması gereken özellikler (açıklık, akıcılık, yalınlık, duruluk) vb. açısından gözden geçirilir. Belirlenen hatalar düzeltilir. Metnin farklı bakış açısıyla değerlendirilmesi için başkalarından yardım alınabilir.
Açıklık: Anlatımın belirsizlik taşımaması, net olmasıdır. Metinde yoruma göre değişmeyen ifadelere yer verilir. Noktalama işaretleri yerli yerinde kullanılır. Tartışmaya yol açmayacak bir anlatım söz konusudur. Metinden herkes aynı anlamı çıkarır.
Akıcılık: Anlatımın ses akışına uygun olmasıdır. Metinde okunması kolay ifadelere yer verilir. Akıcılığı engelleyen ses ve ahenk kusurlarından kaçınılır.
Yalınlık: Anlatımda gereksiz ayrıntılardan, süslü ve sanatlı söyleyişlerden kaçınmaktır. Uzun cümleler, imgeler, sanatlı ve süslü anlatım yalınlığı bozar. Anlatımda kolay anlaşılır bir dil tercih edilir.
Duruluk: Anlatımda gereksiz sözlere yer vermemektir. Bir söz cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamında daralma veya bozulma olmuyorsa o söz gereksizdir.

5. Yazılan Metni Paylaşma

Yazılan metin yüksek sesle okuma, panoda sergileme; elektronik ortamlarda, kitap, dergi ve gazetelerde yayımlama, yarışmalara katılma gibi yollarla paylaşılır. Metne yönelik eleştirilere açık olunur, gerekirse metin çerçevesinde eleştiriler cevaplanır.

Etkinlik

a. “Yazının gelişimi”, “Türk yazı sanatı” ve “alfabeler” gibi konularda bir yazma çalışması yapınız.

  • Cevap:

ALFABELER

Alfabe, bir dilin seslerini temsil etmek için kullanılan sembollerin (harf veya karakterler) sistematik bir düzenlemesidir. Türkler tarih boyunca farklı alfabeler ve yazı sistemleri kullanmışlardır. İşte bazı önemli Türk alfabeleri:

Orhun Alfabesi: Göktürk Kağanlığı döneminde (M.Ö. 8. yüzyıl) kullanılmıştır ve Türklerin ilk yazılı eserlerini oluşturur. Bugün Moğolistan’ın Orhun Vadisi’nde bulunur.

Arap Alfabesi: İslam’ın kabulünden sonra Türkler, Arap alfabesini kullanmaya başladılar. Bu alfabeyle yazılmış birçok eser ürettiler.

Latin Alfabesi: Türkiye’de 1928’de kabul edildi ve Türk alfabesi olarak kullanılmaya başlandı. Bu alfabe, Latin karakterlerini kullanır ve halen Türkçe’nin yazımında kullanılır.

Kiril Alfabesi: Türkistan’daki bazı Türk toplulukları, özellikle Kazaklar ve Kırgızlar, Kiril alfabesini kullanır.

Bu alfabeler Türklerin tarih boyunca yazılarını ve kültürlerini aktarma biçimlerini yansıtır. Günümüzde Türk dilleri, farklı alfabelerle yazılmıştır, ancak Türkiye’de Latin alfabesi yaygın olarak kullanılır.

b. Yazdığınız yazıları sınıfta okuyarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Yazdığınız yazıları sınıfta okuyarak arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
clap
3
unlike
2
angry
1
happy
1
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!