23 Ocak Pazartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

10. Sınıf Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 7  Soruları ve Cevapları Çöz

(I) Bir çift güvercin, çevredeki kırlık alandan daha uzaklara

gitmeye başladılar. (II) Ta ki bir gün kendi başlarına

uçarken yağmur yağmaya başlayana dek.

(III) Onlarla evleri arasında bir düzine şemsiye açıldı.

(IV) Birden onlara sanki ters uçuyorlarmış gibi geldi.

(V) Onlar da ters uçmaya başladı ama yere çakıldı.

1)  Numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) I. ve II.

B) I. ve IV.

C) II. ve III.

D) III. ve V.

E) IV. ve V.

 

2) Aşağıdaki dizelerin hangisinde alışılmamış bağdaştırma vardır?

A) Atlarımız çözüldü girdik handan içeri

B) Beni artık kimseler arayıp da bulmasın

C) Derinden derine ırmaklar ağlar

D) Ağlamak için gözden yaş mı akmalı

E) Sensiz çıktığımız gezintiler de anlamsız şimdi

 

İlkin sakin kiraz bahçeleridir andığım eski günlerden

I                        II

Şehrin çocuklara mahsus kaydıraklardan olduğu

III

Bir kere elime aldım mı çocukluğumu

Üstüne kerametler yazılı derilerde

Geleceği bildiren derilerde

IV

Başlar yeni bir mantığın bağbozumu

V

3) Bu dizelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi bağlamda farklı bir anlam kazanmıştır?

A)I.       B) II.        C) III.       D) IV.       E) V.

 

I. Bir arkadaş evine uğrarız yolüstü

Bir fincan kahve içeriz, ısıtır bizi

III. Başını sessizce omzuma koyarsın

Biz kalırız kuşlar dönüp gelir

Her balkonda bir menekşe sesi

4) Numaralanmış dizelerin hangisinde alışılmamış bağdaştırmaya örnek vardır?

A) I.          B) II.         C) III.        D) IV.           E) V.

 

I. Dergi çıkarmama destek olmuyor, üstelik acımasızca eleştiriyor.

II.Çocukların istekleri hiç bitmez, sürekli yeni oyuncaklar ister.

III.Gazete manşetlerinden üzüntü duyduğunu, bizden sorumluların cezalandırılmasını istedi.

IV.Genç şair, eleştirmenlerin övgülerine maruz kalınca duygulandı.

5) Numaralanmış cümlelerde aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Deyim yanlışlığı

B) Özne eksikliği

C) Yüklem eksikliği

D) Gereksiz sözcük kullanımı

E) Nesne eksikliği

 

Genç adam, beş gün boyunca elbette birinden birine

rastlayabilirim diye Kandilli önlerinden ayrılmamıştı.

6) Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yanlış anlamda sözcük kullanımı

B) Anlamca çelişen sözlerin bir arada kullanımı

C) Sözcüğün yanlış yerde kullanımı

D) Noktalama yanlışlığı

E) Yüklem eksikliği

 

7) Aşağıdakilerden hangisinde bağdaşıklık ilkesine uyulmamıştır?

A) Neden böyle davrandığını sessizce kulağıma fısıldadı.

B) Kerem, onca çalışmaya rağmen başarılı olamadı.

C) Harput’a yeni turistik mekânlar açılmaya başladı.

D) Bu yıl, sosyal ve ekonomi alanında yenilikler yapılacak.

E) Öğrencilerden birkaçı, sınav sorularına itiraz ettiler.

 

Tanzimat edebiyatı, 1860 tarihinde Şinasi ile Agah

Efendi’nin ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval’i çıkarmalarıyla

başlamıştır.

8) Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

A) “çıkarmalarıyla” sözcüğü, “çıkarılmasıyla” şeklinde değiştirilerek

B) “tarihinde” sözcüğü yerine “yılında” sözcüğü getirilerek

C) “ilk” sözcüğü, “özel” sözcüğünden sonra getirilerek

D) Özne grubuna tamlayan eki getirilerek

E) “olan” sözcüğü “olup” sözcüğüyle değiştirilerek

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaşıklık ilkesine uyulmamıştır?

A) İleride sana pişmanlık verecek davranışlardan kaçınmalısın.

B) Hazır gıda tüketmenin zararları açıklandı.

C) Yazar gözlem ve deneyimlerini bizimle paylaştı.

D) Konuşulması gereken ben değil, kitaplardır.

E) Hürriyet âşığı köylüler, gençlere örnek oldu.

 

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Köyde iki günden beri olağanüstü durumlara özgü bir hâl var.

B) Sokak hayvanlarının bakımı için halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor.

C) Aylarca işsiz kalmasına rağmen umudunu kaybetmemişti.

D) Filmin sonucunda yönetmen ve oyuncular tebrik edildi.

E) Deniz kenarında, küçük bir evde yıllarca yaşadı.

 

(I) Denemenin geniş konu alanları, üslup esnekliği, düşünce

üretimi yazana geniş olanaklar tanır.

(II) Çağımızda romanda bile denemenin bu olanaklarından

yararlanıldığı görülüyor. (III) Bu, denemenin

klasik deneme anlayışına göre alan genişlettiğini gösterir.

(IV) Bundan dolayı kökleşmiş kurallarıyla deneme

sayılabilecek yazı sayısı pek fazla değildir. (V) Yazarın

savunduğu düşünceyi kanıtlamak için edebiyatın bütün

türlerini kullanabilir.

11) Numaralanmış cümlelerin hangisinde gereksiz ek kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu  vardır?

A)I.          B) II.         C) III.          D) IV.         E) V.

 

12) Aşağıdakilerin hangisinde alışılmamış bağdaştırmaya örnek yoktur?

A) Yalnızlığın dükkânlarında hasır koltuklarda oturduk.

B) Bir bülbül içimde sedefle kaplanıyor.

C) Baharı seller götürdü boğuldu yaz.

D) Taşıtlar hızlı gelip geçiyor, her yer kalabalık.

E) Adam yıldızlara basa basa yürüdü.

Test 7   1. B    2. C    3. E    4. E    5. D    6. B    7. A    8. B    9. A    10. D    11. E    12. D


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir