Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 101

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 101 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 101

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Payımız

Bizim köyde harman yeri “müşterek”tir. Kimsenin kendi başına, kendi tarlası başında özel harmanlığı yoktur. Öteden beri, tarlasındaki sapa göre, zengine fakire yetip artan geniş ve güzel bir çayırımız vardı. Bu çayır, mezarlıkları bile süren, merada kuzu güdecek yer bırakmayan, çalışkan ve açıkgöz komşularımız tarafından, eninden yanından kırpılmaktadır. Bu saldırışlar, kıyılardaki harman sahiplerini merkeze doğru sıkıştırmaktadır. Döğenler dönerken iki komşunun öküzü birbiriyle sürtüştü, benim harmanın sapı seninkine karıştı diye komşular bozuşmakta, birbirleriyle küsmekte, yaz boyu taş gibi kararmaktadırlar birbirlerine.
(…)
Herkesin ikişer üçer harmanı var sürülecek. Ama öğleye doğru bir poyraz çıktı, yabayı kapan tınaza!.. Savurmağa başladılar. Anam köye azık getirmeğe gitti. Kardeşimle ben varım işin başında. Öküzler koşulu. Çavdar kolay kolay ezilmiyor. Kayıyor döğenin altından. Kötü tarla ürünüdür çavdar; ekmeği de kötüdür. Buğday için: “Buğday ekmeğin yoksa buğday dilin de mi yok?” derler, çavdarın böyle bir adı da yoktur. Buğday için destan yazılmıştır, edebiyat kitaplarına çavdarın adı geçmemiştir daha.
Ortalık iki saniyenin içinde toza kesti.
(…)
Bu kadar ivedinin bir sebebi de, unun bulgurun bitmesi evlerde. Üst başlar da eskiyeli çok oldu. Kimsede el içine çıkacak hâl kalmadı.
Öküzler, un çuvalına dalıp çıkmış sıçan eniği gibi tozdan bembeyaz.
(…)
Yaşar arpa tınazı savuruyor. Arpa tozu bütün tozlardan daha beter yakıyor. Onun tınaz savurduğu yerle, bizim döğen sürdüğümüz yer arasında on adım yok. Samanı bizim harmana, üstümüze düşüyor. İsterse getirip gözümüze savursun, bir şey diyemeyiz. Harman yerinde tozdan sızlanmak ayıptır.
(…)
Ne yandan geldiyse, anam geliverdi. Sırtında azık torbamız. Ağzını yüzünü dastarıyla kapamış. “Öküzleri salııın!..” diye bağırıyor, “Çabucak yiyip biz de çıkalım tınaza!..”
Durur muyuz? Hemen saldık öküzleri. Kardeşim, sürdü suya götürdü. Testimizi de götürdü giderken. Kofaların içinde bir çay var, çayın kıyısında bir küçük “göz”. Suyu oradan içiyoruz. Bulamaç gibi. Yani berbat. Adamı öldürür. Oturur ağlatır. Öküzlerin de çoğu, çay suyunu beğenmezse oradan içer. Mal maşat dalıp çıkar içine.
Gün aştı, işi bitirdik. Daneyi çalkadık. Bütün komşular çeç kürekliyor şimdi. Bulutlar dağıldı. Ortalık duruldu, maşallah!.. Rüzgâr temiz temiz esiyor. Şerif Ali ağamız komşulara geldi, buğday bölüyor. Ekip biçtiğimiz bir kısım tarlaların tapusu ondadır. Savurup çalkadığımız, hazır ettiğimiz buğdayları gelip böler. Köyde epey kimse onunla ortak eker. Ekmeyen üç beş kişidir.
Anam, gitti Şerif Ali’yi bize çağırıyor. Kurumlu çalımlı geliyor. Bir göz atıyor çeçe. Eli kasığında. Uzun bıyıkları toz içinde. Sivas’ın Kangal ağalarından biri gibi. Sakalını yeni kazıtmış. Göbeğinde asker palaskası kuşalı. İri taneli tespihini şak şak çekiyor. Alışık olmadığımız bir esans. Esans harmanda tuhaf kaçıyor. Benim elimde çeç küreği.
(…)
“Kürekle bakalım şunu!” diyor.
Küreklemiştim, bir daha kürekliyorum.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!