Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 438

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 438 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 438

Kelime Dağarcığı:
amil: Etken, etmen, sebep, faktör. beyhude: Yararsız, anlamsız. haşin: Sert, kırıcı, gönül kırıcı. inhisar: Tek başına sahip olma. müşfik: Sevecen. nev: Çeşit, cins, tür. zaaf: Eksiklik, yetersizlik.

1. Metnin görsel yoluyla anlatılmasının metne katkısı neler olabilir?

  • Cevap: Görsel anlatım, yazıya göre daha özlü bir ifade şeklidir. Bazen bir görselin ifade ettiği anlam bin kelimeye bedeldir. Görsel anlatımın hızlı, anlaşılır ve kalıcı öğrenmedeki rolü düşünüldüğünde görsellerle desteklenmiş bir metin, içeriğin okuyucunun zihninde somutlaşmasına, metin-okuyucu ilişkisinin güçlenmesine ve etkili bir öğrenmenin gerçekleşmesine yardımcı olur.

2. Metinde çalışmak zorunda kalan veya zorla çalıştırılan bir çocuk ele alınmıştır. Sizden “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla okul panosu hazırlanması istenseydi, pano için ne tür görseller kullanırdınız? Niçin?

  • Cevap: Özellikle savaşın ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukların içinde bulunduğu koşulları dünyaya duyurmak ve onlara yardım elinin uzanmasını sağlamak amacıyla bu ülkelerdeki çocuk fotoğraflarını kullanırdım. “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”ne dikkat çekerdim. Çünkü çocukların kendi haklarının farkında olmaları ve kendilerini ifade edebilmelerinde kullanılan görsellerin büyük etkisi vardır.

3. Okuduğunuz metnin içeriği ile metinde kullanılan görsel arasındaki ilişki hakkında çıkarımlarınızı yazınız.

  • Cevap: Metnin içeriğiyle kullanılan görsel arasında uyum vardır. Görsel, metninde anlatılanlara dair ipuçları vermesi bakımından ön plana çıkmakta ve metni tamamlamaktadır. Ayrıca görsel, metin okunmadan içerikle ilgili fikir yürütme imkânı vermektedir.

4. Öğretici metin türlerinde görsel unsurlara yer verilmeli midir? Niçin?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Öğretici metinlerde kullanılan görsel, konu hakkında bilgi verir. Metindeki mesajın anlaşılmasını kolaylaştırarak zihinsel şemalar oluşmasını sağlar ve okuyucuyu motive eder. Okuyucular bazen bu metinleri okumaktan ziyade görsele bakmayı tercih eder. Dolayısıyla genel bir kural niteliği taşımasa da öğretici metinlerin anlaşılmasında etkili ve tamamlayıcı bir unsur olan görsellere mümkün olduğunca yer verilmelidir

5. Aşağıda verilen görselden hareketle eleştiri türüne uygun kısa bir paragraf yazınız.

  • Cevap:

Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir:
Yüzyıllardır çocuk emeğinin istismarı, yetersiz eğitim olanakları ve yoksulluk önemli bir küresel sorun olarak görülmektedir. Oysa çocukların doğuştan itibaren sahip oldukları eğitim, sağlık, yaşama ve gelişme haklarının korunması gerekiyor. Birleşmiş Milletler tam da bunun için her 20 Kasımda bu haklara dikkat çekmeye çalışıyor. Çocukların toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmeleri ve hayata her yönüyle hazırlanmalarının, özellikle barış, değerbilirlik, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesinin gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 438 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!