Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 116

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 116

Hinduizm’de Ritüeller

Hinduizm’de ayin ve ritüeller üç temele dayanır. Bunlar güzel davranışlarda bulunmak, bilgi edinmek ve tanrı ile beraber olmaktır. Bu gayelere ulaşmak için şu hususlar yerine getirilmelidir: Güneş’e saygı göstermek, doğum ve ölümle ilgili ritüelleri yapmak, kutsal metinleri devamlı okumak, hakikat bilgisini elde etmeye çalışmak ve her an tanrının varlığını düşünerek ona kulluk etmek.

Hindular için ritüel, temelde bireysel bir faaliyettir. Tapınaklarda görevli brahmanlar liderliğinde okunan ilahiler (bhajan) dışında çoğunlukla bireysel olarak yapılır. Hinduizm’de ritüeller evde günlük yapılanlar, özel durumlarda yapılan törenler ve ay takvimine göre yılın belli günlerinde yapılanlar şeklinde gruplandırılabilir. Brahman, kşatriya ve vaisya sınıflarına mensup Hindular, sabahleyin güneş doğmadan önce, güneş doğduktan sonra herhangi bir zamanda ve güneş battıktan sonra olmak üzere günde üç defa ritüellerini yerine getirirler. Şafak vaktinde kalkan inançlı bir Hindu, öncelikle kutsal “Om” hecesini okuyarak güne başlar. Tanrının isimlerini zikreder ve sabah duasını okur. Daha sonra sabah banyosunu yaparak saçlarını toplar ve evdeki puja (ayin) odasında veya Ganj Nehri’nin kenarında (Görsel 5.7) sabah ritüellerini tamamlar. Hindularda güneş; sabahleyin Brahma, öğleyin Vişnu, akşamleyin de Şiva şeklinde tasavvur edilir. Yoga egzersizleri (Görsel 5.8) her türlü şiddet ve öldürme eyleminden, yalancılık, hırsızlık, dünyevi hazların peşinde koşma ve mal-mülk sevgisinden uzak olma gibi davranışları içerir. Bunların yanı sıra sadece tanrıyı düşünmesi, bireyin ailesi ve dış dünya ile ilişkilerini tamamen kesmesi, kutsal metinleri okuması, önerilen mantraları ve diğer uygulamaları layıkıyla yerine getirmesi gibi düzenli uygulamaları içerir. Bu yolun dindar kişiyi nihai kurtuluşa ulaştıracağı kabul edilir.(9)

Hinduizm’de günlük ritüellerin dışında samskara denen; doğum, evlenme ve ölüm gibi insan hayatının geçiş dönemlerinde gerçekleştirilen dinsel törenler de vardır. Samskaralar, hayatın her bir dönemini kutsamak, bireyi zararlı etkilerden korumak ve onun bahtını açmak için yapılır. Cenaze törenleri bireyler adına gerçekleştirilen son törenlerdir. Bu törenler, ruhun cesetten ayrılarak bu dünyayı terk etmesi ve yeni bir bedene girmesine yardımcı olunması gibi amaçlar için yapılır. Hinduizm’de kurtuluşu (mokşa) gerçekleştiremeyen ruhlar, karmalarına
uygun bir bedenle yeniden dünyaya gelir. Kurtuluşu

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!