Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 128

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 128

Konfüçyüs’ün öğretisi ölümünün ardından öğrencileri tarafından devam ettirilmiştir. Kısa süren Q’in Hanedanlığı Dönemi’nde geçici olarak unutulduktan sonra, Han Hanedanlığı Dönemi’nde (MÖ 206-MS 225) meşhur olmuş; ahlaki ve politik etkileri giderek artmaya başlamıştır. Bu din, Vu-ti (MÖ 140-87) zamanından başlayarak 1912 yılına kadar devlet dini olarak tanınmıştır. Zamanla Çin yönetimine bağlı bütün bölgelerde Konfüçyüs’e de ibadet edilmesi emredilmiştir. Böylece Konfüçyanizm, Çin’in resmî ve millî dini hâline getirilmiş, yaklaşık 2000 yıl boyunca üstün konumunu sürdürmüştür.

1382’den itibaren Konfüçyüs’ün heykel ve tasvirleri kaldırıldıktan sonra, onların yerini tabletleri almıştır. Konfüçyüs adına yılda iki defa büyük festivaller düzenlenmiş, 1934’te Konfüçyüs’ün doğum günü olan 27 Ağustos ulusal tatil günü ilan edilmiştir. Çin’de cumhuriyetin kurulmasıyla Gök kültü kaldırılmış, Mao Devri’nde Konfüçyanizm’in kitapları yakılmış ve Konfüçyüs unutturulmak istenmiştir. Buna rağmen Konfüçyüs’e gösterilen saygı devam et- miştir.(28)

Konfüçyanizm’de İnanç Esasları

Konfüçyanizm’in belirli bir inanç sistemi ve dinî bir teşkilatı yoktur fakat kurucusu, tanrı kavramı ve kutsal metinleri vardır.
Konfüçyanizm, Konfüçyüs’e dayandırılan, Çin’e ait inanış ve ayinler birliğidir. Çin’in dinî tarihinde, ne kadar gerilere gidilirse gidilsin, büyük tanrı olarak Gök Tanrı bulunur ve “Tien” ile ifade edilir. Tien yukarıdaki tanrı yani göğün efendisidir. Çin’in en büyük tanrısı olarak kabul edilen Tien ile kâinattaki düzenin koruyucusu anlamındaki tanrının diğer bir ismi olan Tao, Konfüçyanizm’de de varlığını devam ettirmiştir.
Yüce hükümdar olan tanrı, hürmet ve ibadet edilmesi gereken bir varlıktır. Kâinatın düzenini kuran odur. Konfüçyanizm’de tanrı, düşkün insanları korumak için hükümdarlar, tanrı yolunda yardımcı olmaları ve ülkenin her yanında huzuru sağlamaları için öğretmenler göndermektedir. Tanrı uludur, yücedir, yerdeki insanlara hükmedicidir ve kötü olanlar çoğalınca da hükmü amansızdır. Ölmek ve dirilmek, şeref ve zenginlik, tanrının takdirindedir. Tanrı, her şeyi açıkça görür ve bütün işlerde insanlarla beraberdir.(29>
Konfüçyanizm, dinden daha çok bir ahlak ve hikmet yolu olarak gösterilir. Konfüçyüs’ün amacı ideal insanlardan meydana gelen ideal bir toplum oluşturmaktır. Ona göre ideal insan akıllı, cesur, kibar, müzik ve törenlere bağlı, hırslı olmayan mütevazı kimsedir.(30)
Konfüçyüs ahlakının ana temeli; kendini, ev halkını, milletini yönlendirme ve barışı sağlamanın yolunu bulma şeklinde açıklanır.
Konfüçyanizm’de iyilik, doğruluk, edepli olmak, akıllılık ve güvenilirlik beş temel fazilettir. Bu, başarı şartına bağlı değildir. Çünkü Konfüçyüs’e göre “Başarı her zaman faziletin varlığına delil olmaz. Hikmet ve fazilet, başarı elde edilse de edilmese de her şeye rağmen, iyilikte devam ve ısrardır.” Konfüçyüs’ün telkini, dört konu etrafında döner:

1. Kültür
2. İş yönetimi
3. Üste karşı dürüst davranma
4. Verilen sözde durma

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!