Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 15

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 15

Abbasiler Dönemi (758-1258), İslam medeniyetinin en parlak dönemlerinden biridir. Emeviler, fetihler ve genişleme çalışmalarıyla Arap-İslam devletini çok geniş sınırlara ulaştırmıştır. Abbasiler iktidara geldiklerinde geniş bir coğrafyaya sahip olmuştur. Bu nedenle, bu yeni devlet fetihten çok kültür ve medeniyetin öne çıkmasında faaliyet göstermiştir. Hadis kitapları ve önceleri tek tek konularla sınırlı yazılan hukuka dair eserler konulara göre düzenlenen geniş külliyatlar hâlini almıştır. Ayrıca hadis biliminde yöntem gelişmeye başlamıştır. Tarih bilimi de içerik bakımından gelişmiştir. Fetihler tarihine dair yazılan kitaplar o ülkelerin coğrafi açıdan tanıtımına da yer vermiştir. Arkasından Emeviierde başlatılan tercüme faaliyetleri hızlanmıştır. İlk tercüme çalışmaları Emeviler Dönemi’nde başlamıştır. Sanskritçe, Yunanca ve Süryanice- den eserler Arapçaya tercüme edilmiştir. Abbasi halifesi Me’mun, kütüphanesi olan, tercüme ve akademik faaliyetler yapılan “Beytü’l-Hikme” adında bir müessese kurdurmuştur. Bu gelişmelerin ardından tercümelerle İslam dünyasına giren yeni fikirlere karşı Kur’an ve sünnet ışığında aklı da kullanan kelam ilmi ortaya çıkmıştır. Bütün bu gelişmeler, İslam dünyasında mezheplerin doğmasına da zemin hazırlamıştır. İnsanlar problemlerini, önde gelen İslam âlimlerine sormuşlardır. Onların yorumları ve verdikleri cevaplar zamanla mezhep ekollerini oluşturmuştur. Böylece Abbasiler Dönemi, çok kültürlülüğün getirdiği farklı düşüncelere sahne olmuştur. İslam ilimlerinin temelleri de bu devirde atılmıştır.'(27)

1. Ünite İslam ve Bilim 

Manevi terbiye ve nefsi tezkiye olarak bilinen tasavvuf, Emeviler Devri’nde ortaya çıkmışsa da asıl gelişmesini Abbasiler Dönemi’nde göstermiştir.(28) Bilimlerin gelişim süreci hızlanmıştır. Yunanca eserler Bizans ve fethedilen diğer kültür merkezlerinden Bağdat’a getirilmiştir. Henüz çevrilmemiş eserler Arapçaya çevirilmiş, birçok eski çeviri de yenilenmiştir. Bu devirde şekillenen çeşitli müessese ve ilimler zamanla gelişerek Avrupa medeniyetinin doğmasında etkili olmuştur.(29)

Türklerin İslam’a girişi ferdi olarak Hz. Peygamber Devri’nde, kitleler hâlinde 8. yüzyılda, devletler hâlinde ise 10. yüzyılda gerçekleşmiştir. Şüphesiz, Türklerin İslam’a girişi dünyanın en büyük olaylarından biridir. Binlerce yıllık bir tarihi ve irili ufaklı pek çok devletin sahibi olan ayrıca Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarına kadar dünyanın her tarafına yayılan büyük bir milletin İslam’a girişi, pek çok önemli gelişmeyi beraberinde getirmiştir. Türkler arasında ilk olarak Semerkant, Buhara, Taşkent ve Gazne gibi Orta Asya’nın önemli şehirlerinde (Harita yayılan İslam medeniyeti, bu milletin eliyle Doğu ve Orta Avrupa’ya kadar yayılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!