Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 16

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 16

Çeşitli iç ve dış sebeplerle zayıflayan Abbasi Devleti, İslam medeniyetine yeterli hizmeti yapamaz hâle geldiğinde İslam medeniyeti Türklerle yeni bir dinamizm yakalamıştır. 1055’te Tuğrul Bey’in (ö. 455/1063) Bağdat’a girmesiyle İslam dünyasının hâkimiyeti Türklerin eline geçmiştir. Selçuklular (1040- 1308), Türk-İslam tarihinin en büyük devletlerinden birini kurmuşlardır. İslam medeniyetinde ilim, sanat ve teşkilatlarıyla yeni bir zirve oluşturmuşlardır. Bağdat’ta kurulan Nizamiye Medresesi, başta olmak üzere Selçuklular; Konya, Sivas, Kayseri, Tokat gibi birçok şehri medreselerle donatmışlardır. Daru’ş- şifalar, kütüphaneler ve rasathaneler de Selçuklu Dönemi’nde önemli yere sahiptir. Ayrıca bu dönemde ilim insanlarına önem verilmiş ve bunlar sultanlar tarafından himaye edilmiştir.(30)

Büyük Türk devletlerinden biri de Memlûk Devleti’dir (1250-1517). Doğu İslam dünyasının Moğol, Endülüs’ün ise Haçlı istilasına uğradığı bir sırada kurulan Memlûk Devleti ülkelerini terk etmek zorunda kalan pek çok âlimin sığındığı yer olmuştur. Böylece Memlûk ülkesi birçok âlime ev sahipliği yapmıştır. Memlûk sultanları da gelen âlimlere kucak açmıştır. Onlar için camiler, zaviyeler ve medreseler kurmuştur. O dönemde Şam’da 160 medrese ve 75 zaviyenin olduğu kaydedilmiştir. Memlükler Dönemi, İslam tarihinde en çok âlimin bir araya geldiği, yeni âlimin yetiştirdiği dönemdir. Bu âlimler bir taraftan İslam medeniyetinin daha önceki dönemlere ait bilgilerini toplayarak hemen her sahada ansiklopedik eserler meydana getirmişler, diğer taraftan daha önce yazılan eserlere açıklamalar yazıp o eserleri düzelterek daha iyi duruma getirmişlerdir.(31)

İslam tarihinin en uzun ömürlü ve en geniş sınırlı devleti şüphesiz Osmanlı Devleti’dir (1299-1922). OsmanlI Devleti’nin kuruluşunda âlimler önemli rol oynamıştır. OsmanlI sınırları dışından gelerek devletin kuruluşunda yer alan âlimler; cami, tekke, medrese ve kütüphanelerde hizmet etmişlerdir. Osmanlı Devleti hem vahyî ilimlerde (tefsir, hadis, fıkıh, kelam vb.) hem de tabii ilimlerde (astronomi, fizik, kimya, tarih vb.) sayısız âlim yetiştirmiştir. Bu âlimler hem İslam öncesi Türkler tarafından kurulmuş medeniyetlerden hem de Müslümanlar tarafından kurulan medeniyetlerden istifade etmiştir. Osmanlı âlimleri bu tarihî mirasa yeni değerler kazandırmışlardır.(32)

Bilgi Kutusu

Bazı âlimler, kendi dönemlerinde var olan bütün ilimleri bir araya getirmek ve bu sayede tefekkür ile ilim arasında bir bağlantı kurmak istemiştir. Hem bu nedenle hem de insanın neyi bildiğini veya bilebileceğini görmek arzusuyla, o devrin bütün ilimlerini içine alan kıymetli eserler meydana getirmişlerdir. Bu eserlere ansiklopedik eserler denmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!