Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 21

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 21

Daru’l-Kurra

Mekân, ev gibi anlamlara gelen “dar” ile okuyanlar anlamındaki “kurra” kelimelerinden meydana gelen “daru’l-kurra”, Kur’an-ı Kerimin ve kıraatlerin öğretildiği, Kur’an’ın bir bölümünün veya tamamının ezberletildiği mektepler için kullanılmıştır. Bu mües- seselere daru’l-Kur’an ve daru’l-huffaz adı da verilmiştir (46) (Görsel 1.9).

Hicretten önce Mekke’de Kur’an öğretimi daha çok Daru’l Erkam’da olmuştur. Akabe biatlarından sonra Hz. Peygamber (s.a.v.) Medinelilere Kur’an muallimi olarak Mus’ab bin Umeyr’i (r.a.) göndermiştir. Mekke’nin fethinden sonra vilayetlere tayin ettiği bir kısım valiler aynı zamanda Kur’an muallimleriydi.
Mescid-i Nebi’de bu görevi Hz. Peygamber (s.a.v.) bizzat kendisi yapmakla birlikte Ubade bin Samit’i (r.a.) de suffe ashabına Kur’an-ı Kerim öğretmekle görevlendirmiş, mescitlerde Kur’an-ı Kerim derslerini teşvik etmiştir. Ashabın kıraatte mahir olanları dokuz mescitte eğitim ve öğretimin devam ettiği Medine’nin dışında fethedilen ve yeni kurulan yerleşim merkezlerinde de Kur’an-ı Kerim dersleri vermişlerdir.(47)

İlk dört asırda, yüksek seviyede Kur’an-ı Kerim dersleri sadece camilerde verilmiştir. Mescitlerde ibadet huzurunu bozacağı düşüncesiyle küçük çocuklara küttap adı verilen bölümlerde Kur’an-ı Kerim öğretilmiştir. Camiler dışında yüksek seviyede Kur’an-ı Kerim öğretimi için kurulan ilk müstakil medreseler daru’l-kurralar olmuştur.(48)

Selçuklular, kıraat ilminin okutulduğu medreseleri genellikle “daru’l-huffaz” şeklinde adlandırmıştır. OsmanlIlar Kur’an ihtisas medreselerine daru’l-kurra demişlerdir. OsmanlIlar topraklarının her tarafında çok sayıda daru’l-kurra medreseleri açmıştır ancak bu medreselerin büyük bir kısmı bugün mevcut değildir.(49)

Araştıralım

Yaşadığınız şehirde Müslümanlar tarafından yapılmış tarihî eserleri araştırınız. Varsa daru’l-kurra medresesi hakkında bilgi notu hazırlayınız.

  • Cevap: Farklı şehirlerden şu örnekler verilebilir: Bursa’daki Ulucami, İstanbul’daki Şehzadebaşı, Sultanahmet, Süleymaniye ve Fatih camileri, Edirne’deki Selimiye Camii, Sivas’taki Divriği Ulucamii Türk-İslam mimarisinin önemli örnekleri arasında sayılabilir.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!