Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 22

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 22

Daru’l-Hadis
Dar ile hadis kelimesinden oluşan daru’l-hadis “hadis okutulan yer” demektir. Bu kurumlara daru’s-sünne adı da verilmiştir (Görsel 1.10). Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Mekke Dönemi’nde ilk dersleri verdiği Erkam’ın (r.a.) evi sonraki yıllarda da öğretim için kullanılmıştır. Daha sonraki dönemlerde bazı hadis âlimleri evlerinde oluşturdukları meclislerde hadis öğretimini sürdürmüşlerdir.

Öğrenci sayısı artınca dersler camilerde verilmeye başlanmıştır. Camiler de ihtiyacı karşılayamayacak seviyeye gelince daru’l-hadis diye anılan medreseler doğmuştur.(50) Daru’l-hadis adıyla ilk müstakil öğretim müessesesi Şam’da kurulmuştur. İslam dünyasında hızla yayılan daru’l-hadis medreseleri Anadolu’da ilk defa Çankırı’da inşa edilmiştir. Anadolu Selçukluları devrine ait ikinci daru’l-hadis Sivas’taki Gök Medrese’dir. OsmanlI Dönemi’nde ise ilk daru’l-hadis İznik’te kurulmuş, ardından daru’l-hadis yapımına pek çok şehirde devam edilmiştir.(51)

Daru’ş-Şifa

19. yüzyıldan itibaren modern sağlık kuruluşlarının tesisiyle hastane olarak adlandırılan kurumlar için Orta Asya Müslümanları daru’l-merza, Selçuklular daru’l-âfiye ve daru’ş-şifa, OsmanlIlar daru’ş-şifa, daru’s-sıhha, şifahane, bimarhane ve tımarhane kelimelerini kullanmışlardır.(52) 53 İlk hastane Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından, Hendek Gazvesi sırasında yaralanan Sa’d bin Muaz (r.a.) ve diğer yaralılar için seyyar savaş hastanesi olarak kurulmuştur. Seyyar olmayan ilk hastaneyi Emevi Halifesi Velid bin Abdülmelik (ö. 96/715) kurmuş ve buraya hekimler tayin ederek onlara maaş bağlamıştır. Diğer taraftan Halife, cüzzamlı hastaların ortalıkta gezinmelerini önlemek için bunların karantinaya alınmasını emretmiş, cüzzamlılara ve görme engellilere erzak tayin ettirmiştir. Emeviler Dönemi’nde kurulmaya başlanan hastanelerin ilk parlak devri Abbasi halifeleri zamanına rastlamıştır. 10. yüzyılda İslam tıbbı parlak bir devir yaşamıştır. Bu dönemde her türlü hastalığın tedavi edildiği hastanelerin yanında sadece akıl hastaları ile meşgul olan tekke niteliğinde hastaneler de kurulmuştur.(

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!