Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 44

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 44

Türkler arasında İslamiyet’i devlet dini olarak kabul eden ilk devlet İdil (Volga) Bulgar Devleti’dir. İslamiyet’i devlet dini olarak kabul eden ikinci büyük Türk devleti ise Karahanlılardır (840-1212). Karahan- lılardan sonra kurulan üçüncü büyük Müslüman Türk Devleti Gaznelilerdir (963-1186).(e)

İslamiyet’i en erken kabul eden Türk boyları Oğuzlardır. 10 ve 11. yüzyıllarda kimi Oğuz grupları Horasan’a göç etmişlerdir. Selçuk Bey’in torunları Tuğrul ve Çağrı Beyler Gaznelilere karşı 1040 yılında yapılan Dandanakan Savaşı’nı kazanarak Horasan’ı hâkimiyetleri altına almışlardır. Böylece Selçuklu Devleti de kurulmuştur. Sonra daha batıya ilerlemişler ve Tuğrul Bey, Bağdat’ı almıştır. Tuğrul Bey’in halefi Alp Arslan, Bizans İmparatoru Romanos Diogenes’i (Romen Diyojen) 1071’de Malazgirt’te mağlup etmiştir. Bu zaferin ardından Selçuklular, Türklerin Anadolu’ya yerleşmelerini sağlamışlardır.6 (7) Sonrasında kurulan OsmanlI İmparatorluğu Kırım’dan Kuzey Afrika’ya, İran Körfezi’nden Viyana’ya kadar uzanan geniş bölgede Türklerin izlerini bırakmıştır.

Osmanlı Devleti’nin Balkanlar üzerindeki hâkimiyeti, Gelibolu üzerinden Balkan Yarımadası’na geçilerek 1361’de Edirne’nin fethedilmesiyle başlamıştır. Bulgar topraklarını hızla fetheden Yıldırım Beyazıt’ın 1396 yılında Niğbolu önlerinde Haçlı ordusunu yenilgiye uğratmasıyla Türklerin Balkanlardaki hâkimiyeti iyice pekişmiştir. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet’in 1463 yılında Bosna’yı fethetmesiyle birlikte devletin sınırları İtalya’nın Dalmaçya sahillerine kadar uzanmıştır. OsmanlI Devleti, fetihler devam ederken ve bittikten sonra Anadolu’daki Türkmen boylarından bir kısmını Balkanlara yerleştirmiştir. Türkmenler gittikleri yerlere dillerini, inançlarını, gelenek, görenek, örf ve âdetlerini de götürmüşlerdir. Buralarda yeni kasabalar ve köyler kurmuşlardır. Kurdukları bu yerlere Anadolu’da oturdukları eski yerlerin veya kendilerine önderlik eden dede, baba, şeyh gibi atalarının adını ya da unvanlarını vermişlerdir. Böylece Balkanlarda İslam’ın yayılmasını sağla- mış!ardır.(8)

Türklerin İslamiyet’i tanıması, din anlayışı ve kültürünün oluşmasında şu durumlar etkili olmuştur: Müslüman ordularıyla birlikte ortak yapılan savaşlar, sahabilerin Türk ülkelerinde İslamiyet’i yayma çabaları ve Müslümanların bu bölgelerde İslamiyet’i yayarken gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerdir. Ayrıca Horasan, Anadolu ve Balkanlarda İslamiyet’in yayılmasında ribatlar (Görsel 2.1), fütüvvet anlayışı ve ahillik teşkilatları da etkili olmuştur.(9)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!