Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 45

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 45

Ribatlar, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasını sağlayan yapılardan biridir. Bu yerler İslam’ın fütuhat devrinde sınır boylarıyla kara ve denizlerin stratejik bölgelerinde bulunan ve içinde gönüllü mücahitleri barındıran yerlerdir. Başlangıçta askerî hizmet ve dini yayma amacını taşıyan ve kendisine has bir mimarisi bulunan bu müessesenin zamanla hem mimarisinin değiştiği hem de farklı isimlerle anıldığı ve fonksiyonlarının genişlediği görülmektedir. Ribatlar, sınır bölgelerinde aynı fonksiyonu sürdürmekle beraber iç bölgelerde tarikatlar için tekke; yolcu, hacılar ve kimsesizler öğretim hizmeti görmüştür. Çoğunlukla dışarıdan çevrilmiş bir koruma duvarı içinde yer alan hizmet binaları, silah ve erzak depoları, işaret kulesi, cami ve tekkesiyle âdeta küçük bir şehir görünümü kazanmıştır. 10. asrın sonlarından itibaren Türk dünyasında kervansarayın karşılığı olarak ribat kelimesinin kullanıldığı bilinmektedir.

Feta sözlükte “genç, yiğit, cömert”; fütüvvet ise “gençlik, kahramanlık, cömertlik” anlamlarına gelir. Fütüvvet İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında etkili olan yapılardan bir diğeridir. İlk olarak Emevi Halifesi Hişam zamanında fütüvvet birlikleri kurulmuştur. Daha çok askerî ve İdarî mahiyet taşıyan bu ilk fütüvvet mensupları halk tarafından kabul görmüştür. Sonra fütüvvet, sufilikle yeni bir içerik kazanmıştır. Hicri 3. asrın sonlarından itibaren İslam dünyasında sufi düşünce tarzı yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Bu dönemde fütüvvet oluşumları içinde esnaf birliklerinin de yer almasıyla teşkilat, ekonomik bir özellik kazanmıştır. Fütüvvet, Anadolu’da ahilik teşkilatıyla devam etmiştir.01*

Ahilik, 13. yüzyılın ilk yarısı ile 20. yüzyılın başlarına kadar Anadolu, Balkanlar ve Kırım’da Türkler tarafından kurulan esnaf, sanatkâr ve üretici (sanayi) birlikleri ile bu birliklerin uyguladıkları ahlaki, siyasi, iktisadi ve felsefi prensipler anlamına gelmektedir.02* Anadolu’da ahiliğin kurucusu Ahi Evran’dır. Ahilik gerek Anadolu Selçuklularında gerek Anadolu Beyliklerinde ve gerekse Osmanlı Devleti’nde itibar görmüş bir teşkilattır (Görsel 2.2). 13. asırda Selçuklu devlet otoritesinin zayıfladığı bir dönemde şehirlerin yönetimi âdeta ahilerin eline geçmiştir. Bu dönemde ahilik, şehirlerin siyasi, idari, iktisadi ve askerî yönden emniyetini sağlayan yegâne kuruluş hâline gelmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!