Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 97

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 97

NOT EDELİM

Caiz: İslam’da, yapılması veya yapılmaması konusunda emir bulunmayıp kişinin isteğine bırakılan, işlenmesinden dolayı bir mükafat veya işlenmemesinden dolayı da bir cezayı gerektirmeyen davranışlar, mübah.
Haram: Dinen sorumluluk çağına ulaşmış olan herkese, Allah’ın (c.c.) yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranış.
Helal: Dinî bakımdan kullanılmasına, yapılmasına, söylenmesine, yenilip içilmesine izin verilen şey.
Mekruh: 1. Yapılması dince hoş görülmeyen (şey). 2. Yapılması (kesin olmayan delillerle) yasaklanmış (söz ve davranışlar).
Mübah (ibaha): Haram veya mekruh olmayan, yapılması dinen yasaklanmamış olan davranışlar.

Ayet ve hadislerde haram kılınan yiyecek ve içecekler şunlardır:
Ölmüş hayvan eti (meyte): Dinî usule uygun kesilmeden öldürülmüş ya da kendiliğinden ölmüş hayvanlar meyte grubuna girer. Maide suresinin üçüncü ayetinde bu durumun değişik şekillerde ortaya çıkabileceği ifade edilmiştir. Bunlar boğulmuş, sert bir cisimle vurularak öldürülmüş, yüksek bir yerden atılma veya düşme sonucu ölmüş, başka bir hayvanın darbesiyle ölmüş ve yırtıcı ya da pençeli hayvanların öldürüp parçaladığı hayvanın eti şeklinde belirtilmiştir.
Akıtılmış kan: Eti yenen hayvanlardan da olsa canlı veya ölü hayvanın vücudundan akıp ayrılmış olan kan haramdır.
Domuz eti: Kur’an’da etinin haram olduğu belirtilen tek hayvan domuzdur.
Allah’tan (c.c.) başkası adına kesilen hayvanlar: Putlara (dikili taşlar), Allah’tan (c.c.) başka varlıklara adanan hayvanlar kısaca bu kapsamda değerlendirilir.
Şarap: Şarabın ve buna bağlı olarak tüm alkollü içeceklerin tüketimi ise hem ayetlerde hem de hadislerde haram kılınmıştır.
Kur’an’da haram kılınan gıdalar bunlarla sınırlandırılmıştır. Kur’an’ın helal-haram olarak belirlediği ölçüt şudur: Faydalı ve temiz olanlar helal, zararlı ve pis olanlar haramdır. Bu çerçevede Hz. Peygamber (s.a.v.); ehli eşeklerin, yırtıcı kuşların ve pençeli hayvanların da haram olduğunu ifade etmiştir.(42)
İslam dininde bazı yiyecek ve içeceklerin haram kılınmış olması, çeşitli hikmet ve amaçlarla açıklanabilir ancak bu açıklamaların, yasağın hakiki sebebi ve yeterli açıklaması olduğunu iddia etmek doğru olmaz. Gerçek nedeni bilen sadece Allah’tır (c.c.). Bunun yanında kulların Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına itaat etme yükümlülüğü bulunmakla birlikte, İslam’ın her bir emir ve yasağının makul bir anlam ve sebebinin de bulunduğundan hareketle bunların neler olabileceği üzerinde düşünüp araştırma yapmaları yasaklanmamış, aksine teşvik edilmiştir.(43)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!