Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 98

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 98

Yiyecek ve içecekler konusundaki yasakların en başta gelen amacı, insanın beden ve ruh sağlığının korunmasıdır. Beden ve ruh sağlığına zararlı olduğu sabit olan maddelerin yenilip içilmesi dinen de haram görülür. Bu konuda fıkıh ilmiyle müspet ilimlerin karşılıklı bilgi alışverişi içinde olması, tecrübeyle ve bilimsel metotlarla elde edilen sonuçların dinî hükümlerde de dikkate alınması gerekir. Sarhoş edici özelliği bulunan maddelerin yenilip içilmesi de yine İslam’ın yasakları arasında yer alır. Ayrıca insanların öteden beri pis bulduğu şeylerin İslam’da haram kılındığı açıktır. İslam’ın bütün bu yasakları, öteden beri insanların bu konudaki ortak tutum ve düşünceleriyle de uyum içindedir. Bu konuda İslam fıkhının belki de en dikkat çekici ve ayırıcı özelliği, avlanma, hayvanların kesimi, eti yenen ve yenmeyen kara ve su hayvanları gibi konularda getirilen ölçü ve gruplandırmalardır.<44>

İslam dini ferdi korumayı ve yüceltmeyi amaç edindiği gibi düzenli bir toplumsal hayat kurmayı da amaç edindiğinden, bir şeyin yenmesinin caiz sayılması için onun bizzat helal olması şartının yanı sıra, dinî yasakların ve insan haklarının ihlal edilmemiş olması şartını da aramıştır. Gıda maddelerinin isim, tür veya grup olarak yasaklanmasına ilave olarak, bazen de bir yiyecek kendisinden değil de dışarıdan kaynaklanan bir sebepten dolayı haram kılınmıştır. İslam bilginleri kişinin haram yoldan elde ettiği gıda ile beslenmesinin onun kişiliğini, huy ve tabiatını olumsuz yönde etkileyeceğini, yapacağı ibadetlerin kabul edilmesini bile azaltacağını ifade etmişler, helal rızık ve helal gıda ile beslenmenin değişik açılardan önemini vurgulamışlardır/451
İslam’ın beslenme ve yiyecekler konusundaki sınırlama ve önerilerini bunlardan ibaret saymak yanlış olur. İslam dini, dünya ile ahiret, ruh ile beden, hak ile sorumluluk arasında denge getirdiği gibi yiyecekler konusunda da dengeli beslenme ve tüketimi emretmiştir. İhtiyaç fazlası ve ihtiyaç olmayan yönde tüketimi haram kılmış hem beden ve ruh sağlığını hem toplumsal dengeyi gözetici bir dizi tavsiyede bulunmuştur. Günümüzde gelişmiş Batı ülkelerinde aşırı beslenmenin ve israfın ciddi düzeyde sağlık ve ekonomi problemi hâline geldiği görülünce, İslam dininin bu alandaki ilke ve önerilerinin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

Genetiği ve öz niteliği değiştirilmiş yiyecek ve içecekler gıda maddeleriyle ilgili güncel meselelerden biri hâline gelmiştir (Görsel 4.8). Genetiği ve öz niteliği değiştirilmiş yiyecek ve içeceklerin alerjik etki yapabileceği, toksik etkilere yol açabileceği ve antibiyotik direncine sebebiyet verebileceği temel kaygılar arasındadır. Bu kaygıların başında alerjik etki riski gelmektedir. Bitkilere nakledilen bazı alerjen maddeler sebebiyle, aktarılan genin kaynağını bilmeden ürünü tüketen fakat ilgili maddeye alerjisi olan tüketicide bu yeni ürüne karşı reaksiyonlar oluşabileceği belirtilmektedir.

Zararlı böceklerden korunması için bitkiler, kendi böcek ilaçlarını ihtiva edecek şekilde üretilmekte ve bu sebeple bitki zararlısı haşereler genetiği ve öz niteliği değiştirilmiş ürünleri tüketir tüketmez ölmektedir. Besin yoluyla insan vücuduna alınan toksinler ise vücutta birikmeye sebep olmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!