? 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

1- Kendisine güzel bir kazak aldı.

Bu çıkışın bir de inişi var.

İnsanlarla hayvanlar aynı doğada yaşıyor.

“Savaş ve Barış” romanını okudun mu?

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

 A)1. ve 3

B) 1. ve 4.

C) 2. ve 3.

D) 2.  ve 4.

2-  “Çağatay, yüzme müsabakasında birinci oldu.”

Cümlesindeki altı çizili sözcüğün anlamdaşı aşağıdakilerden hangisidir?

A) dal   B) yarışma     C) alan     D) spor

3-  Sabah erkenden yola çıkmıştık. Yorgunluk ve açlıktan gücümüz tükenmişti. Geç vakit kasabaya vardık.

Bu parçadaki sözcüklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? 

A) Zıt anlamlı sözcükler kullanılmıştır.

B) Eş anlamlı sözcükler kullanılmıştır.

C) Sesteş sözcükler kullanılmıştır.

D) Mecaz anlamlı sözcük kullanılmıştır.

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmamıştır?

A) Bazı ilaçlar, zararlı bakterileri öldürürken yararlı bakterileri de öldürüyor

B) Uzun bir çalışmadan sonra zor sorular gözüme birden kolay geldi.

C) Telefonumu kaybetmiştim ama sonra hemen buldum.

D) Dün toplantıya gitmediğim için arkadaşlarımdan notları aldım.

5-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün sesteşi yoktur?

A) Sabahtan akşama kadar televizyon seyrediyordu.

B) Annesi bir devlet kurumunda çalışıyormuş.

C) Kafasındaki taşlar yerine oturunca olayı çözümledi.

D) Şişe, yarısına kadar sıvı böcek ilacıyla

6-  Günümüzdeki gazetelerin pek azı gerçek haber yazıyor.

Aşağıdakilerden hangisi, bu cümledeki altı çizili sözcüğün anlamca karşıtı olamaz?

A) uydurma B) yalan    C) kötü     D) düzmece

7-  1. “Taş Mektep” filmini izledin mi?

2. Güzel günler bizi bekliyor.

3. Rıhtımda uçurtma yarışması yapıldı.

4. Okullar haziran ayında tatile giriyor.

Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangilerinde birbirinin eş anlamlısı olan sözcükler kullanılmıştır?

A) 1 ve 2. B) 1. ve 4.            C) 2. ve 3.       D) 3. ve 4.

 8-  Derneğimizin kuruluş amacını hiçbir zaman unutmamalıyız.

 Bu cümledeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı değişmez?

A) gayesini B) koşullarını     C) serüvenini    D) sorununu

9-  Aşağıdakilerin hangisindeYanıtlarınızı verirken acele etmeyiniz.” cümlesindeki altı çizili sözcüğün karşıt anlamlısı vardır?

A) Ne zaman seni düşünsem bir umutsuzluk çöker içime.

B) Bazen haksız da olsa bana cevap vermesi beni kızdırıyor.

C) Bütün bu soruları bir günde çözebileceğimi hiç sanmıyorum.

D) Köyün arkasındaki iki dağın arasında sarp bir geçit vardı

10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün eş seslisi yoktur?

A) Fil, bütün suyu hortumuyla çekti.

B) Adam, kır saçlarını geriye doğru taramıştı.

C) Kazdığı kuyuya sonunda kendisi düştü.

D) Ağacın dalları bütün bahçeyi kaplıyordu.

11-  En büyük servetimiz özgürlüktür.

İçimdeki öfke hiçbir zaman dinmedi.

Çocuk, kaplumbağayı arka bahçede görmüş.

Savaşın ağır sonuçlarına katlanmalıyız.

Aşağıdakilerden hangisi bu cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden birinin anlamdaşı değildir?

A)Harp      B) Hürriyet       C) Geri      D) Kızgınlık

12- “Yeni ayakkabımı herkes çok beğendi.” cümlesindeki “yeni” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Isıracak köpek dişini göstermez.

B) Haydan gelen huya gider.

C) Bilmediğin işe karışma, bilmediğin yola gitme!

D) Eski diye atma kürkünü, gerek olur bürünürsün bir günü

Test 2  1. D    2. B    3. B    4. D    5. A    6. C    7. B   8. A    9. C    10. A    11. C    12. D



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir