? 8. Sınıf Türkçe Kazanım Testi 5 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

Senin için dağları deler, yol açarım yâr

Senin için denizleri kuruturum yâr

Senin için gök kubbeyi yerlere çalarım yâr

Canım iste canım bile sana kurban yâr

1) Bu dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Konuşturma

B) Kişileştirme

C) Benzetme

D) Abartma

 

Karga, ağzında peynirle gelmiş, bir dala konmuş. Bunu

gören tilki seslenmiş kargaya:

― Karga kardeş, senin sesin ne de güzeldir!

Karga: ― O zaman bir ‘‘Gak!’’ diyeyim sana.

Karga ‘‘Gak!’’ derken peyniri düşürmüş, tilki de peyniri

alıp kaçmış.

2) Bu parçada ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kişileştirme

B) Konuşturma

C) Abartma

D) Benzetme

 

İşte doğduğun eski evdesin birden

Yolunu gözlüyor lamba ve merdiven

Susmuş ninnilerle gıcırdıyor beşik

Ve cümle yitikler, mağluplar, mahzunlar

3) Bu dizelerde kişileştirilen varlıklar aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

A) Lamba, merdiven

B) Ninniler, beşik

C) Ev, beşik

D) Mağluplar, mahzunlar

 

Başka sanat bilmeyiz karşımızda dururken,

Söylenmemiş bir destan gibi Anadolu’muz.

Arkadaş! Biz bu yolda türküler tuttururken,

Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz…

4) Bu parçada aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?

A) Abartma

B) Benzetme

C) Kişileştirme

D) Konuşturma

 

Gökte top sesleri var, belli, derinden derine;

Belki yüzlerce şehir sesleniyor birbirine.

5) Bu dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kişileştirme

B) Konuşturma

C) Benzetme

D) Abartma

 

Sisler Bulvarı bir gece haykırmıştı.

Ağaçları yatıyordu, yoksuldu,

Bütün yaprakları sararmıştı,

Bütün bir sonbahar ağlamıştı.

6) Bu dizelerde kullanılan söz sanatının göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) “Gece”nin konuşturulması

B) “Yapraklar”ın “gece”ye benzetilmesi

C) “Sisler Bulvarı”na ve “ağaçlar”a insan özelliklerinin yüklenmesi

D) Sonbaharın anlatımında aşırılığa gidilmesi

 

Gecenin karanlığında loş bir kayıkhanede mehtabı izliyordu.

Bu mutlulukla yüzü de tıpkı mehtap gibi aydınlatıyordu

gölü.

7) Bu parçada “kendisine benzetilen” varlık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mehtap

B) Yüz

C) Göl

D) Kayıkhane

 

Sahibinin söylediğine göre Muko adlı fil, çok oburdu.

Muko, her yıl Nil Irmağı’ndan akan suyun yarısını içer,

Afrika ormanlarındaki yeşilliğin dörtte birini tüketirdi.

8) Bu parçada aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

A) Kişileştirme

B) Konuşturma

C) Abartma

D) Benzetme

 

Uçuşur beyaz deniz kuşları alay alay

Buruşuk bir deriyi andırır titreyen su

İner merdivenlerden ilk vapurun yolcusu

Uyandırır ihtiyar köprüyü tramvay

9) Bu dizelerdeki söz sanatları, aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

A) Konuşturma – Abartma

B) Abartma – Kişileştirme

C) Benzetme – Kişileştirme

D) Benzetme – Abartma

 

Gökteki yıldızlar kadar sayısız

Ah, yurdumun kimsesiz ve yoksul çocukları

Anladım farkınız yok koparılmış başaktan!

10) Bu dizelerde “yoksul çocuklar” aşağıdakilerin hangisinde verilenlere benzetilmiştir?

A) Gök – Yıldız

B) Yıldız – Başak

C) Yurt – Başak

D) Yurt – Gök

 

Baharda gelinlik kız gibi süzülen Osmaniye, güzel bir

Akdeniz ilidir.

11) Bu cümledeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Köylüler, kara haberi aldıkları gibi yola çıktılar.

B) Konserde dinlediğim şarkılar bana yaşama sevinci verdi.

C) Bu kale, şehrin mimarlık tarihindeki ilk önemli yapıydı.

D) Burası bir ada değil, gökten denize düşmüş bir cennetti.

 

Yaprak dökümünde uyup rüzgâra,

Yorgun dallarını sallama söğüt!

12) Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

A) Benzetme

B) Abartma

C) Konuşturma

D) Kişileştirme

Test 5  1. D   2. B   3. A   4. B   5. A   6. C   7. A   8. C   9. C   10. B   11. D   12. D



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir